Сигнализирай!

Години наред в столични квартали дишат мръсен въздух заради нелегално горене на отпадъци (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2023 г.
30
0

Години наред в столични квартали дишат мръсен въздух заради нелегално горене на отпадъци. Жителите на "Красна поляна" и "Западен парк" от години се оплакват от нерегламентирани сметища.

Вчера официалният Европейски индекс за качеството на въздуха и гражданската платформа airbg.info отчетоха двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица столични квартали.

Изненада: Замърсяването на въздуха в София е над нормата

В кв. „Факултета“ нерегламентирано сметище, където горят отпадъци, притеснява жителите. Хората се оплакват, че се горят всякакви предмети - от дрехи до гуми, и че замърсяването е сериозно. Те дори не са сигурни, че колите са основният проблем на столицата и искат закон за инкриминиране на отпадъците.

Жителите споделят, че въздухът има неприятна миризма и дори се затрудняват да дишат.

"Усещането е, че трябва да напрегнем дробовете си, за да оцелеем. Въздухът е токсичен", споделя жител на „Факултета“. Той поясни, че дори не отварят прозорците си вкъщи, за да не влиза мръсния въздух.

От наблюдателна кула във “Факултета” ще се следи за горенето на отпадъци (видео)

Според Таня Асенова от Столичния инспекторат на всички сигнали е било реагирано. Инспекторатът засилва проверките в автосервизи и строителни обекти. От Столичната община призоваваха хората да ползват градския транспорт.

„Идваме на място, установяваме, че има изгорени отпадъци, но няма извършител. А без конкретен извършител няма как да се състави акт. Кулата върши работа. Колегите от мобилната ни група са направили над 450 проверки за 20 дни за горене и за други обекти, които са потенциални източници на замърсяване. Само за горене на отпадъци имаме 7 акта.

Тя поясни, че санкцията съгласно Закона за управление на отпадъците за физическо лице е доста голяма. Тя е най-малко 2000 лв. при съставен акт. Може да достигне и до 5000 лв. Според хората санкциите не помагат и трябва да се мисли в друга посока. 

Коментарът на "Господарите"

Подобни нерегламентирани сметища, където се горят отпадъци, нямат място в европейска столица в 21-ви век. Проблемът с мръсния въздух в София не е от вчера, нито от онзи ден. Неизпълнението на мерките за чистота на въздуха през годините продължава да разкрива чувство за безнаказаност на бюрократичната машина и ръководството на Столична община. Раздадоха няколко “алтернативни” отоплителни уреди на домакинствата и заметоха проблема под килима.

Ставали сме свидетели на безброй празни обещания от бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова. Прахосаха се милиони за зелени политики, а възхудът си остана все така мръсен. Да не споменаваме налудничавата идея за инсинератор за отпадъци близо до центъра на града, която щеше да влоши качеството на въздуха многократно.

Крайно време е за адекватни мерки, които в действителност да подобрят качеството на въздуха в столицата. Здравето на гражданите трябва да е приоритет, а не разменна монета!

Ние от "Господарите" неведнъж сме ви показвали последиците от горенето на боклуци:

Отопляване с парцали трови въздуха в София

Немската ZDF показа репортаж на „Господарите“ за горенето на отпадъци в България (видео)

Репортаж на “Господарите” вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.