Сигнализирай!

Край на чупенето на крака от събирачите на дългове

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2024 г.
17
0

Край на чупенето на крака от събирачите на дългове. Това предвижда изцяло нов Закон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити. Той е пуснат за обсъждане от Министерството на финансите. Законът ще уреди правилата за продажба и събиране на лоши кредити.

Новият режим ще заработи след 6-месечен гратисен период. Една от целите на законопроекта е да се подобри репутацията на колекторския бранш, част от който през годините на прехода у нас се свързваше със силови практики.

Занапред фирми за събиране на кредити, които прилагат заплахи към длъжници или агресивни търговски практики, ще бъдат изхвърляни от пазара.

Събирачи на дългове се стреляха за 140 лв. Колекторските фирми отричат да имат нещо общо.

Представители на фирмите за събиране на проблемни заеми вече няма да могат да ходят в домовете на хората или в офисите на длъжниците. Няма да могат и да притискат със заплахи длъжниците да платят.

Недостатък е, че новите правила ще важат само за проблемни кредити, отпуснати от банки или дружества за бързи заеми, а не за събирането на всякакви просрочени задължения, като например сметки за вода или парно.

С новия закон се дава възможност на банките и на фирмите за бързи заеми да продават отпуснатите от тях лоши кредити на “купувачи на кредити”. А самото събиране на вече продадените проблемни заеми ще става от фирми “обслужващи кредити”. Те обаче ще трябва да получат лиценз от БНБ за извършване на дейността.

Банките ще са длъжни редовно да уведомяват БНБ за продажбата на необслужвани кредити.

Купувачът на кредити може да е произволен човек или компания, но той трябва да има договор с лицензирана фирма за обслужване на кредити. Купувачът на кредити може и сам да събира проблемните заеми, но само ако е получил лиценз от БНБ за тази дейност.

Бързите кредити: Омагьосан кръг, от който трудно можеш да се отървеш (видео)

Комуникацията по събирането на кредита ще се осъществява само по телефона, писмено и с електронни съобщения. Като трябва да е адресирано лично до длъжника. Изрично се забранява съобщенията да съдържат текстове, противоречащи на закона, както и заблуждаващи данни за това кой е реалният събирач на кредита.

Така посещения в дома на длъжника ще бъдат забранени. Ще бъде забранено и използването на агресивни търговски практики при събирането на просрочени кредити. Под агресивни практики се разбира използването на тормоз, принуда, включително използването на физическа сила или злоупотреба с влияние.

Надзорът върху колекторите ще се осъществява от БНБ. Най-сериозната санкция е отнемане на лиценза. Глобата за извършване на дейност без лиценз е от 200 000 лв. до по-голямата сума между 5 млн. лв. Или 5% от общия годишен оборот.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.