Сигнализирай!

Образуваха досъдебно производство за смъртта на 15-годишната Даная

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2024 г.
9
0

Образуваха досъдебно производство за смъртта на 15-годишната Даная. Досъдебното производство по случая Даная Кулева е образувано от Софийска градска прокуратура, предаде БТА. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.

Преди две седмици Софийска градска прокуратура съобщиха, че извършват проверка. Разследван е периодът от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето, пише Дневник. В хода на проверката са били проверени всички обстоятелства по случая, включително и две проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Скандален запис от “Пирогов” за случая с Даная: Тези трябва да усетят какво е болка (видео)

Даная Кулева губи живота си в "Пирогов" през май 2023 г.

15-годишното момиче страда от вторична имунна тромбоцитопения - кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всякакви наранявания могат да бъдат фатални. В края на април момичето удря главата си в леглото, на следващия ден започва силно главоболие. След преглед и рентгенова снимка в спешния неврологичен кабинет в "Пирогов" я насочват за домашно наблюдение и консултация с хематолог. В следващите дни обаче състоянието ѝ се влошава и е приета по спешност в болницата.

“Детето ви ще умре заради вас, защото сте малоумна”: Лекар от “Пирогов” към майката на Даная, която загуби детето си, но спаси 4 души

Снимка: Минко Чернев/БТА

Случаят стана публичен, след като по време на престоя ѝ в "Пирогов" майката на Даная потърси съдействие чрез пост във фейсбук за намиране на неврохирург, който да оперира дъщеря ѝ, тъй като тогава заради Гергьовден нямало такъв в болницата. Така за състоянието на детето разбра тогавашният служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Малко след това момичето е оперирано, но на 9 май изпада в мозъчна смърт.

Ани Стоянова дари органите на дъщеря си, за да спаси други деца. Основа и фондация "Даная", чиято кауза е построяването на детска болница.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)

В първия одитен доклад агенцията не откри нарушения.

Ани Стоянова обяви, че той е пълен с лъжи и манипулации. Последва втора проверка, която установи такива в две болници. Не са били спазени разписаните правила за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Като са били сезирани сектор "Противодействие на корупцията в администрацията" и отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Отделна проверка в спешната болница - трета поред, нареди и здравният министър Христо Хинков. Резултат се чака най-късно на 28 февруари.

Отивайки в "Пирогов" с децата си, отиваме на война“. Това пише през септември Ани Стоянова. Тогава тя за първи път разказа, че е била обект на агресия в спешната болница. Подава жалба в Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Пред bTV през септември Ани Стоянова разказва, че взима два флакона от медикамента от лекуващия лекар на дъщеря ѝ д-р Денка Стоянова в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ. Думите ѝ потвърждава ѝ д-р Стоянова.

Снимка: БТА

Майката на починалата Даная обвини “Пирогов” в цинизъм

Майката и хората, които я подкрепят, настояват директорът на "Пирогов" Валентин Димитров да бъде отстранен временно заради съмнение, че може да манипулира и влияе на резултатите от проверките.

На свой ред над 80 ръководители на структури в спешната болница искат оставката на министъра, а началници на клиники и отделения заплашиха, че ще подадат молбата си за напускане, ако продължи "натискът и тормозът" над екипите.

Междувременно журналистката Валя Ахчиева пусна в свое разследване скандален запис от заседание на ръководството на “Пирогов”. 

Думите не стигат, за да изразим възмущението си от подобно нечовешко поведение. Очакваме истината да излезе наяве и виновните да получат тежки присъди!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.