Сигнализирай!

Вандализъм на изборите в Русия: Жена подпали кабина за гласуване

Gospodari.com
Gospodari.com
15.03.2024 г.
11
0

Вандализъм на изборите в Русия: Жена подпали кабина за гласуване. Случаят е от южната част на Москва. Не се съобщава за пострадали. На разпространите кадри се вижда как жена влиза, за да гласува в избирателна кабина, след което спокойно излиза от нея, докато "тъмната стаичка" е обхваната от пламъци.

След множество подобни атаки в Русия властите обявиха, че хората, които вандализират избирателни урни, за да се опитат да осуетят гласуването по време на тридневните президентски избори, ще бъдат осъдени на затвор до пет години .

Инцидентите се случиха в първия ден от тридневните избори, които почти сигурно ще осигурят на Владимир Путин още шест години като президент на Русия. Не се очаква инцидентите да окажат влияние върху резултата, пише Reuters.

Започват предизвестените президентски избори в Русия (видео)

https://www.youtube.com/watch?v=rApFfV5QFbU

Държавните медии съобщиха, че опити за прекъсване на гласуването са извършени в Москва, в планинския кавказки регион Карачаево-Черкезия и в контролирания Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

За подобни престъпления се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода по чл.141 от Наказателния кодекс - възпрепятстване упражняването на избирателните права или работата на избирателните комисии.

Снимка: стопкадър/видео

Следователите в Москва обясниха, че са образували две наказателни дела. Включително срещу жената, депозирала фиша си за гласуване, преди спокойно да налее зелена течност в прозрачната пластмасова урна. Вижда се как полицай я задържа веднага след това.

21-годишна жена е била арестувана, след като коктейл „Молотов“ е бил хвърлен в избирателна секция в Санкт Петербург - втория град в Русия и родния град на Путин.

Местни медии съобщават и за опити за подпалване на кабини за гласуване в Москва и в Тюменска област на Сибир.

Припомняме, че изборите в Русия се провеждат на фона на безмилостни репресии, които осакатиха независимите медии и видни правозащитни групи. Така Путин получи пълен контрол над политическата система. Неговите политически опоненти са или в затвора, или в изгнание в чужбина. А най-яростният от тях - Алексей Навални, почина наскоро в отдалечена арктическа наказателна колония при съмнителни обстоятелства. Тримата други кандидати в бюлетината са политици с нисък авторитет. Те са от символични опозиционни партии, които следват линията на Кремъл.

Гласуването ще продължи до неделя в изборни секции на територията на цялата страна, включваща 11 часови зони. Гласува се и в незаконно анексираните региони от Украйна. За първи път има и онлайн вот.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.