Сигнализирай!

Опити за руска намеса в българските избори – европарламентът е обезпокоен

Gospodari.com
Gospodari.com
25.04.2024 г.
32
0

Опити за руска намеса в българските избори – европарламентът е обезпокоен. С 429 гласа "за", 27 "против" и 48 "въздържал се" евродепутатите одобриха резолюция с призив политическото ръководство в ЕС и държавите членки да противодействат незабавно и енергично на руската намеса. Обръща се внимание на опити за руска намеса в предстоящите на 9 юни български парламентарни и европейски избори, пише Дневник.

В протокола за поименното гласуване на евродепутатите е записано, че Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са се въздържали. И двамата бяха издигнати за представители от ВМРО и са в групата на Европейските консерватори и реформисти.

В прессъобщението от ЕП се описва, че "подкрепяни от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси" се осъждат категорично и се заявява, че "подобна тактика трябва да има последствия".

Снимка: iStock

В частта за България се казва:

"Парламентът изразява безпокойство относно достоверните съобщения за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. Той изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите изразяват и силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната".

Резолюцията напомня още, че "макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании", но конкретни имена не се посочват.

Служебното правителство вместо да организира честни избори, организира… удобни чистки (Коментарът на “Господарите”)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.