Сигнализирай!

Хиляди декари унищожена реколта след вчерашните градушки и порои (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.04.2024 г.
28
0

Вчерашните градушки, наводнения и бурен вятър нанесоха сериозни щети върху земеделската продукция в районите на Сливен, Стара Загора и Чирпан, съобщава bTV.

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми. Тази сутрин температурите са ниски, на места има условия за слани, предупреждават синоптиците.

В старозагорското село Зетьово има сериозни щети по реколтата. По думите на местни агрономи последното подобно унищожение е от 2018 г. Кметът на селото Иван Ганев обясни, че някои от дворовете също са пострадали.

Повечето щети са на полето. Няма пострадали хора, но земеделците докладват за изгубени 5000 декара пшеница, слънчоглед и царевица.

Източник: facebook

Едра градушка и порои у нас (видео)

В Сливенско щетите също са огромни. В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали и хората казват, че не знаят ще има ли реколта. Житните култури в района също са унищожени, казват производители.

"20-30 минути беше сух град, после започна дъжд, такова нещо не сме виждали.", споделят местните.

"Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно.“, казва кметът на селото Николина Стефанова

Започва описване на щетите.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.