Сигнализирай!

ЦИК склони: Удвоява парите за предизборна реклама на малките партии

Gospodari.com
Gospodari.com
21.05.2024 г.
4
0

Централната избирателна комисия реши да удвои парите за реклама на формациите, които не получават държавна субсидия, информира БТА. Комисията одобри решението, след като столичният административен съд обяви, че държавата трябва да предоставя двоен пакет за предизборна кампания,. Това е в случаите, когато се провеждат избори 2 в 1, както е сега.

Административният съд в София отмени решението на ЦИК, с което се уреждат правилата за предоставяне на средствата за медийни пакети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни. Според него партиите получават само един медиен пакет в размер на 40 000 лева, въпреки че ще участват и в двата вота.

Снимка: БТА

На някои партии не им стигат парите за предизборна реклама, искат двойно от държавата

Според закона, всяка формация, която не получава държавна субсидия, може да финансира предизборната си кампания за сумата до 40 000 лв. При положение че е регистрирала кандидати във всички избирателни райони. Средствата се предоставят от ЦИК. Така ЦИК трябва да отпусне по 80 000 лева на партиите и коалициите, участващи в двата вота.

Формациите, които ще се облагодетелстват от това решение, са общо 15 партии и 7 коалиции.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.