Сигнализирай!

КЗК не откри нарушител при хаоса с горивата през 2022 г.

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2024 г.
11
0

Преди две години в навечерието на националния празник - 3 март, се извиват опашки по бензиностанциите и панически се зареждаше с горива в цялата страна без обективни причини за това поведение. Резултатът от тази паника беше повишение на цените.

Това са и аргументите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира - повишени цени и сигнали, съдържащи данни, че е налице непазарно поведение. Сега тя излиза и с решение. Изводът от него е, че нито една от компаниите - "Инса ойл"ЕООД и "Сакса" ООД, не са извършили нарушение, предава "Дневник". Проверките са поради данни, които показват, че обекти на двете са продавали горива на завишени спрямо средните за пазара цени.

На 2 март "Сакса" не получава потвърждение от "Лукойл" на заявките си за гориво. Знае се, че така е било и с други заявки.

Източник; istockphoto

КЗК: Има данни за нарушения и дъмпинг на цените на горивата

Затова компанията решава да вдигне цените в своите обекти, като така ограничи търсенето, тъй като тя снабдява с горива и големи вериги като "Шел" и "Еко", разказва един от съсобтвениците тогава.

По-късно вечерта заявката е одобрена от "Лукойл", но паниката вече е налице.

Другият участник на пазара с повишени цени във въпросния ден е "Инса ойл". Обяснението на пазара е, че причина за това са условията, при които получава доставките си.

Пълнени не само в резервоарите на автомобилите, но и в съдове, горива доведоха до това, че по данни на Българската петролна и газова асоциация за няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица.

Пред КЗК от "Сакса" обясняват събитията тогава с цената на придобиване на горивата. Паниката тогава съвпада и с повишение на цените на петрола в комбинация с поскъпването на щатския долар на международните пазари заради несигурността на доставките в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. Дружеството свидетелства и за рязко поскъпване на логистиката. В допълнение на събитията от 2 март, когато много късно получава потвърждение на заявката си, тя се оказва под въпрос с доставките през март. Преди това на различни дати през януари и февруари е имало отказ за доставки на определени количества поради недостатъчно производство.

От "Инса ойл" свидетелстват също за нарушени и несигурни доставки от началото на 2022 г.

Посочват и забавяне на танкерите, което варира от 10 до 28 дни. В резултата запасите спадат до минимум, а новите доставки са на доста по-високи цени.

КЗК цитира данни, според които петролът сорт брент поскъпва от 1 февруари 2022 г. до 4 март от 89.16 долара за барел до 110.46 долара. Макар и по-евтин, сортът Уралс следва същата тенденция.

Според позицията на "Лукойл България" пред комисията обаче доставките в тези периоди не само не са намалени, а са увеличени. Затруднения с доставките е имало само в периода 2-7 март. Посочват, че е налице засилено потребителско търсене. Особено при дизела и масовия А95Н, което се задържа до 10 март, когато се връща към нормалните си равнища.

"Причините за нарасналото търсене са в стремежа на стопанските субекти да направят запас, който да неутрализира, от една страна, рисковете от липса на продукт, а от друга, очерталата се тенденция към рязко покачване на международните котировки, създала предпоставки за паника и спекулации сред пазарните участници", обобщава ситуацията компанията.

"Инса ойл" е голям вносител на горива, особено след началото на войната в Украйна. "Сакса" е един от най-големите дистрибутори и складодържатели на горива и собственик на веригата "Круиз".

Припомняме, че в началото на 2022 г цените на горивата на дребно в страната скочиха главоломно. Най-сериозен ръст имаше в периода 02-03.03.2022 г. Тогава средната цена на бензин А-95 достигна 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. 

ГЕРБ, която тогава е в опозиция, започва да налива масло в огъня. Различни младежки организации на партията разпространяват снимки в социалните мрежи на опашки по бензиностанции в опит да уязвят управляващата тогава партия "Продължаваме промяната". Дори бившият енергиен министър Делян Добрев директно призовава държавата да освобождава гориво от резерва, за да успокои цената и хората.

Това принуди тогавашното правителство да излезе с проект за "държавна отсъпка" от 25 ст. за литър гориво. Същевременно увеличението даде основание на КЗК да заподозре наличие на картелно споразумение, забранено от Закона за защита на конкуренцията, от страна двете дружества „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД. За тях бяха събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли продажни цени за крайни клиенти. От това е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар.

КЗК разследва възможен картел при горивата (видео)

Очевидно, в последствие, от КЗК не са установили каквито и да било нарушения. Сигурни сме, че майката на Александър Ненков от ГЕРБ, която е шеф на КЗК, по никакъв начин не е спомогнала за това.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.