Сигнализирай!

Министерски съвет прие програма за защита на жертвите на домашно насилие

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2024 г.
156
0

Министерски съвет прие програма за защита на жертвите на домашно насилие. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Фрапиращи данни у нас показват, че жени от ромски произход живеят в домашно насилие (видео)

Днес на свое заседание Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 - 2026 г., с който одобри мерки за борба с домашното насилие. Националната програма е разработена въз основа на приети от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие приоритетни дейности за финансиране.

Националната програма представя мерките на всички отговорни институции по превенция и защита от домашното насилие. Както и източниците на финансирането и конкретните резултати, които се целят при нейното изпълнение.

снимка: iStock

Предвидени са дейности, като обучение на съдебните органи. Служителите на МВР, образователните институции. Медицински и немедицински специалисти. Адвокати от Националния регистър за правна помощ. Социални работници, служители. Имащи функции за закрила на детето. Предвиждат се информационни кампании и семинари. Като целта е осъществяване на превенция в областта на домашното насилие.

Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ, чрез конкурсна процедура, в размер на 450 хил. лева за всяка година за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, както в консултативни центрове, така и настанени в защитени жилища.

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Коментарът на "Господарите"

Случаите на насилие са тенденциозни и продължителни. Потърпевшите имат нужда от защита, но често не могат да потърсят помощ. 

400 шева агресия: Какво трябва да се случи, за да осъзнаем, че има проблем? (Коментарът на “Господарите”)

НА ЖИВО: “Господарите” на протеста срещу насилието след като момиче получи 400 шева заради брутален насилник (РЕПОРТАЖ)

Насилието е геройство, патриотизъм и ценност (Коментарът на “Господарите”)

Протест срещу насилието срещу жени, докато депутатите се забавляват на заседание (РЕПОРТАЖ)

Насилниците никога не посягат еднократно, а оказват системен психологически и физически тормоз. В същото време страхът и дългът към семейството могат да обрекат жертвите на години на насилствена връзка до момента, в който и те изгубят контрол и извършат нещо немислимо.

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

Освен програма за защита на жертвите. Държавата трябва да осигури справедливи присъди за извършителите. Родните институции трябва да се заемат и с последствията от домашно насилие. Трябва да предлагат закрила и убежище на потърпевшите, които искат да се откъснат от насилствената среда и да започнат отначало.

Не се страхувайте да потърсите помощ и да се борите за правото си на пълноценен живот. При нужда подайте сигнал за всякакви случаи на насилие и издевателства на gospodari.com, за да можем на всяка цена да избегнем подобни трагедии.

Министерски съвет прие програма за защита на жертвите на домашно насилие

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.