Сигнализирай!

Възрастта на покосените от инфаркт в България пада драстично

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2024 г.
1195
0

Все по-млади хора умират в България от инфаркт. Обикновено инфаркт се среща при пациенти до и над 60 години. Вече има пациенти обаче на 28, 30-35 години с такива състояния. Това разкри проф. д-р Димитър Петков, изп. директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”. 

Той призова да се обърне сериозно внимание на превенция на сърцето. Задължително трябва да следим високото кръвно, тютюнопушенето, стресът, прекомерната употреба на алкохол, наднорменото тегло. Исхемичната болест на сърцето е основният фактор за развитие на сърдечносъдови инциденти, каза още проф. Петков.

Най-добрият начин за хранене е средиземноморския тип хранене, по думите му. Хубаво е да отделяме време за някакъв вид спорт, съветва той. 10 000-12 000 крачки са напълно достатъчни за нормалното функционирането на сърдечносъдовата система.

Сърцето реагира на хормоните и на емоционалното състояние на човека, обясни проф. Петков. Но исхемичната болест на сърцето не може да се сбърка, тъй като болката при нея е силна и продължителна. Около 5% от пациентите изкарват инфаркт без симптоми, каза още проф. Петков. Това по-често се случва при диабетиците.

Ниските температури провокират болката при пациентите с исхемична болест на сърцето, поясни специалистът. Лекарствата, които са намалени през летния сезон, да се възстановят в количеството, което е определено за зимния сезон, съветва той пред Нова.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.