Сигнализирай!

Голяма част от туристическите пътеки у нас са в лошо състояние (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
485
0

Голяма част от туристическите пътеки у нас са в лошо състояние. От Планинската спасителна дружба смятат, че е редно да се предприемат конкретни мерки, разказва БНТ

Ниските температури, мъглата и опасните климатични условия са сред водещите причини за повечето акции в Рила и Пирин през зимата, отчитат от Планинската спасителна дружба. Ако бъде подновена маркировката по пътеките, които използват туристите обаче, половината от акциите ще бъдат предотвратени. 

“Ориентировъчната маркировка на много места е паднала и при голям сняг, и лоша видимост, няма как да се ориентира човек. Хората се доверяват на единственото средство, което може да ги навигира в момента - GPS или телефон с навигация. Но поради ниските температури често се случва да прекъсне дисплея, да се вледени, да се изтощи батерията и изпадат в безтегловност”, разказва Георги Ботев от спасителната дружба. 

Въпреки добрата подготовка, повечето туристи смятат, че лошата маркировка е определяща за добрата ориентация на открито. “Би трябвало да се отделят повече пари за туристическите пътеки и туристическите дружества”, смята един от тях. 

Липсата на достатъчно средства и амортизираната от години маркировка - това са основните причини, заради които още туристическите пътеки не са достатъчно обезопасени. По всичко личи, че ако не се вземат конкретни мерки, туристите ще трябва да разчитат сами на себе си и екипировките си. 

Коментарът на “Господарите”

Силно се надяваме, че държавата ще поеме отговорност за туристическите ни пътеки. Имаме като дар изключителна природа, на която трябва да можем да се радваме. Не е редно да се губим в нея и да застрашаваме живота си заради недобре свършена работа по обезопасяването! 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.