Сигнализирай!

Нобеловата награда за мир отиде при оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
111
0

Нобеловата награда за мир отиде при оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки. Японската организация "Нихон Хиданкьо" получи Нобеловата награда за мир за 2024 г., съобщиха от Нобеловия комитет в Норвегия в петък.

Организацията е създадена през 1956 г. от хибакуша. Това са хора, оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, пуснати от американската армия на 6 и 9 август 1945 г., за да сложи край на Втората световна война, пише Свободна Европа.

"Хибакуша получават наградата за мир за усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия и за това, че показаха чрез свидетелски разкази, че ядрени оръжия не трябва да се използват никога повече", пишат от Норвежката академия.

"Нихон Хиданкьо" получава приза за мир заради значителния си принос към установяването на това "ядрено табу" - нито едно ядрено оръжие не е било използвано във война почти 80 години.

"Свидетелствата на "Нихон Хиданкьо" помагат за консолидирането на широка опозиция срещу използването на ядрени оръжия. Правят го чрез личните истории, създавайки образователни кампании, чрез които отправят предупреждения срещу използването на ядрени оръжия", пишат още от Нобеловия комитет.

Наградата за мир се връчва в изпълнение на волята на шведския изобретател на динамита Алфред Нобел. Отличената японска организация продължава списъка с наградени активисти срещу ядрено разоръжаване.

През 2023 г. наградата за мир получи Наргес Мохамади. Тя взе престижното отличие заради позицията ѝ срещупотисничеството на жените в Иран и за борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свободата за всички.

Преди това беше връчена наградата за литература на южнокорейката Хан Канг "за своята прочувствена поетична проза, която се занимава с историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.