<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124477" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отстраниха с...

Първият секретар на руското посолство у нас е обявен за персона нон грата

02 Април 2022
0 128

Българското външно министерство е връчило нота, с която обявява за персона нон грата първия секретар на Посолството на Руската федерация у нас. Той е заподозрян от българските власти в шпионаж. Нотата му е връчена вчера (01.04), като има точно 72 часа да напусне територията на страната ни, пише bTV.

Евгений Тюсин е името на руския дипломат, обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи. Той е с ранг първи секретар в мисията на руската федерация. През 2019 г. друг представител на посолството на Русия със същия ранг също беше изгонен заради нерегламентирана разузнавателна дейност, която той е извършвал около година.

Първият секретар на руското посолство у нас е обявен за персона нон грата

Заради дипломатическия си имунитет служителите на мисиите зад граница не могат да бъдат съдени, но когато са обвинени в шпионаж, приемащата страна ги кани да напуснат поста си и предупреждава, че занапред няма да бъдат добре приети.

Отстраниха служителите на ДАНС, обвинени за шпионаж в полза на Русия

По-рано главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност, вероятно в полза на Руската Федерация, от лице с дипломатически имунитет. Това е станало ясно в хода на разследване на ДАНС и спецпрокуратурата. На 18 март България изгони 10 руски дипломати, като това предизвика остра реакция от страна на посланик Елеонора Митрофанова.

Първият секретар на руското посолство е обявен за персона нон грата

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции