Сигнализирай!

Родната полиция гази закона, вместо да го пази (Коментарът на „Господарите“)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.02.2023 г.
23
0

Родната полиция гази закона, вместо да го пази.

Последната седмица ни предложи сбита криминална хроника, която плаши от една страна с дързостта и мащаба на престъпленията, но от друга и преди всичко с профила на извършителите – действащи служители на реда. Не ни стигат произшествията на рецидивисти като Георги Семерджиев, убил  при катастрофа две млади жени в София след обилна почерпка с амфетамини. Или пък Димитър Любенов, който помля автомобил на Околовръстното шосе в София и уби на място 60-годишен френски гражданин. Но сега ни се изпречват пред погледа престъпленията на хора с фуражка и пагон, дори в момент, когато са на служба.

Три случая от последната седмица
  • 25-годишна полицайка бе заловена с половин килограм марихуана в Разлог.
  • Полицай шофира пиян по време на дежурство в Старозагорско.
  • Полицай бе спипан с количества канабис и амфетамини в колата – неясно дали за собствена консумация или за разпространение.

В три от случаите полицаите са спрени за регулярна проверка, като в два от тях, документирано, те са показали служебна карта на МВР, за да се отскубнат от колегите си.

Детайлите

Полицайката в Разлог показала служебна карта от 7-ма РУ в София, но колегите ѝ не се впечатлили и преминали към детайлна проверка. В багажното отделение на колата под резервната гума намерили два пакета с тревиста маса, която при направен полеви тест реагирала на марихуана. 25-годишната жена е задържана. Тя е дъщеря на бивш полицай от Разлог. С легитимирането си, се предполага, че е била сигурна, че ще се размине с проверката.

Ето коя е задържаната с половин килограм марихуана полицайка (видео)

Задържаният пиян полицай в Старозагорско е с 32 години стаж в полицията. Хванат е да управлява  служебния автомобил по време на дежурство с 1,56 промила алкохол. Полицаят е попаднал на регулярна проверка, разпоредена от главния секретар с цел установяване на служители, които извършват неправомерни действия.

Друг столичен полицай бе спрян за проверка в родния си град Кюстендил. 32-годишният мъж също представил вездесъщата карта на служител в столично РУ. Поискали да му направят тест за алкохол и наркотици, но той отказал, което веднага провокирало по-детайлни проверки на автомобила. Направеният обиск разкрил наличието на близо 100 грама марихуана и 130 грама амфетамини. Последвал обиск и в дома му, където били намерени още везна, гриндер (мелничка за тютюн) и още 10 грама трева. От намерените количества наркотици и уреди може да се предположи, че наркотикът не е за лично ползване, а е бил предназначен за разпространение на улицата. Ако да, то случаят възкресява един траен обществен мит за полицаите-дилъри на забранени вещества. Но дори да е за лично ползване, възниква въпросът – какво ниво на чувствителност към подобни престъпления можем да очакваме от служител, който консумира забранени вещества?

Как се стигна до ареста на полицай, заловен с дрога в колата? (видео)

Обществен отзвук

Горепосочените случаи свидетелстват за тенденция. Случилото се през последните дни или седмици не е изолирано събитие, а се вписва в устойчива поредица. А липсата на ефективно противодействие, формира в обществото нагласи и тези, които не са в полза на структурите на реда, не са в полза и на здравото функциониране на самото общество.

Реакциите в социалните мрежи са показателни. В обществото ни отдавна битува недоверие в органите на реда, граничещо с нагласата, че полицията протектира престъпността у нас, вместо да се бори и справя с нея. А посочените случаи само от последната седмица се интерпретират като виц в мрежата. Арогантност, безочие, чувство за безнаказаност ли владее структурата, призвана да пази реда и сигурността на гражданите?

Държавата ни не е голяма и всеки някого познава. Достатъчно е да гръмне скандал, като случая с полицая от Кюстендил, и веднага излиза име, биография, връзки. Както се разбра в последствие, Райчо Велков е пуснат под гаранция от 5000 лева. Логично, хората се питат, от къде има на разположение подобни суми, за да плати за свободата си? И пак в мрежите се заговори, че той е син на дясната ръка на кмета на града (от ГЕРБ) и управител на общински приют за бездомбни кучета.

Позицията на МВР

През октомври миналата година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев въведе задължителни проверки за алкохол и наркотици по време на смяна на ресорните му подчинени. Новината бе посрещната оптимистично от обществото и на нож от служители в системата – тестовете за наркотици не били верни. Гръмнаха случаи, при които служители на министерството, не полеви, а в канцеларии, са показали положителен резултат заради ползването на медицински медикаменти. Появиха се критики и, че министерството всъщност проверява работещи в системата. Но не такива, които изпълняват служебните си задължения на улицата. И дори тестовете да са неточни или неефективни, защо за това научаваме, едва когато на тях са подложени полицаи.

Започнаха проверките за алкохол и наркотици сред полицаите, вече има положителни проби (видео)

Пак в социалните мрежи четем:

„В целия този кошмар има два варианта:

1. Полицаите лъжат, т.е. има масова употреба на наркотици в МВР. Тогава по-добре МВР да се закрие и да се направи наново. Не искаме дрогета да ни пазят.

2. Полицаите не лъжат, т.е. те са знаели, че тестовете са ненадеждни и само са тормозили шофьорите. Тогава по-добре МВР да се закрие. Не ни трябват изнудвачи да ни пазят.

Като цяло, май всичко трябва да закрием. Вместо държава имаме ОПГ, което ни държи за заложници, а ние даже им плащаме.“

Проверките продължават, информация няма на лице

Четири месеца след издаването на заповедта на министър Демерджиев няма публична информация какви са резултатите от акцията. За разлика от тестването на гражданите, за което от МВР разпространяват редове. Информация за това колко полицаи са били тествани, колко са дали положителни проби за алкохол или наркотици и какви са последствията от това - данни няма.

Посочените примери не изчерпват статистиката, само я конкретизрат. Припомняме, че Георги Семерджиев, който уби на място с автомобила си две млади жени след употреба на амфетамини и с фалшива книжка, успя да избяга и да се укрие от престъплението с помощтта на служителката на МВР Симона Радева. Направените проверки по случая разкриха безброй пропуски и се заговори за системна полицейска протекция на престъпника-рецидивист.

При катастрофата на Димитър Любенов, който уби на Околовръстното шосе френски гражданин стана ясно, че преди това полицаи са взели подкуп от 200, ескортирали са го. А при фаталната катастрофа са подминали произшествието без да окажат помощ на пострадалото семейство.

Престъпленията с пагон не свършват дотук

Криминалната сводка от последната седмица не свършва дотук. Тези дни ни дават и допълнителен материал по тема законност и органите на реда. Посочените по-горе случаи са допълнени от новини като „полицай изнасилил малолетно момиче“ и „шеф на полицията е даден на прокуратурата, защото краде ток“, но за тях ще стане дума по-нататък.

Поуката дотук

Подобни случаи е имало, има и винаги ще има, но в една нормална държава те би следвало да са изключителна рядкост и по-скоро куриоз. Но когато се случват в разстояние само на няколко дни, а обществото ни е силно чувствително към безнаказаността, тогава имаме проблем. И проблемът се задълбочава и руинира още повече институциите, длъжни да прилагат и спазват законите. Когато обикновен човек гази закона, той е обикновен престъпник. Но когато полицай го прави, то тогава цялата полиция се натоварва с престъплението на един неин служител. А както знаем от Гогол „петното върху белия костюм е в очите на всички, които иначе не виждат петната по сивите си дрехи“. Така че, господа полицаи, внимавайте, защото действията ви залагат на карта престижа на честните ви и отговорни колеги. А те не го заслужават.

Наградиха полицаите, отказали подкуп от дрогиран шофьор (видео)

Ние, от „Господарите“ оставаме будни по темата и няма да спрем да напомняме и да търсим справедливост по случаи като „Милен Цветков“, „Георги Семерджиев“ и „Димитър Любенов“. Защото смятаме, че не е нормално пътищата да са бойно поле, а излизането на улицата да е смъртоносна мисия, защото все някой си е взел ракиите или таблетките, преди да реши да покара кола, пък бил той облечен във фуражка и пагон.

Автор: Владимир Андонов

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.