Сигнализирай!

Вицепрезидентът на ЕК: Проблемът с медийната свобода в България е проблем на обществото (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2023 г.
18
0

Вицепрезидентът на ЕК: Проблемът с медийната свобода в България е проблем на обществото - така Вера Юрова коментира изложените от нашия репортер Виктория Симеонова факти за нивото на медийна свобода в България. Вики беше сред младите журналисти от 13 държави, поканени да участват в Policy dialogue of media freedom and pluralism част от Европейската година на младежта.

Ето и част от изказването на Виктория Симеонова по темата за свободата на медиите у нас:

Бих искала да поговоря за медийната свобода в България. Може би много от вас знаят, че страната ни е на 91-во място в индекса за медийна свобода на Репортери без граници, а доскоро бяхме на 112-та позиция.

Може би една от основните причини се крие най-вече в това, че у нас олигарси, обвързани с политиците, са собственици на големите медии. Тези олигарси имат наистина силни връзки с нашите политици и по този начин политиците всъщност контролират повечето от най-големите медии.

Работя в “Господари на ефира” - така се казваше телевизионното шоу, в което започнах работа преди повече от 6 години. В края на 2018 обаче телевизията, излъчваща шоуто, беше купена от точно такъв олигарх. Той постави условие, за да продължим - да бъдат премахнати репортажите и политическата сатира от “Господари на ефира”. Несъгласни с предложението, продуцентите ни решиха, че е по-добре да развият проекта като самостоятелна онлайн платформа. Решение, което е причина от екип от над 100 души днес да сме 20. Въпреки това да се опитваме да правим това, в което сме най-добри - разследваща журналистика и политическа сатира.

Финансирането на такива медии е особено трудно в българската действителност. Друг проблем, с който се борим, е модерирането на социалните мрежи в България. Те са модерирани от близка до Русия компания. Тролските фабрики работят активно срещу нас. Така достигаме до далеч по-малко хора, отколкото е необходимо, за да постигаме целите си.

TeluZ, блокираните гласове или как Facebook се превръща в затвор (РЕПОРТАЖ)

Това действа демотивиращо - все повече журналисти се отказват, а много от завършващите журналистика у нас така и не се опитват да работят по специалността. Надявам се и вярвам, че този проблем може да се реши със съдействието на Европейската комисия - с директно финансиране за независима журналистика, с повече контрол за изразходваните средства и с реални мерки срещу корупцията.

Снимка: ЕК

В събитието взе участие и Йоана Елми - българка, живееща в САЩ. Ето какво сподели тя:

Ограниченията на свободата на медиите в България имат име - това име е Делян Пеевски. Санкционираният по закона Магнитски олигарх, който е и депутат в българския парламент за пореден мандат. Той държи и медиите. Медии, които изливат тонове фалшиви новини и проруска пропаганда, но в същото време получават финансиране от Европа, защото го печелят чрез българските политици.

Отговорът на Вера Юрова

В отговор на критиките на българските журналисти вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Юрова обясни механизмите за контрол на европейските средства. Но и беше критична към българското общество:

Съжалвям, че връщам топката към вас, но смятам, че нашите механизми за борба с корупцията и законодателните инициативи, които сме поели, са достатъчно ефективни. Прилагането им зависи от самите държави. А държавата - това са хората, които са в нея.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.