Сигнализирай!

Културното наследство на град Баня, което община Карлово всячески се опитва да неглижира (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2023 г.
39
0

Културното наследство на град Баня, което община Карлово всячески се опитва да неглижира е обект на репортажа на Виктория Симеонова и оператора Васил Ганев.

Сигналът

През октомври 2022 година от Националния институт за недвижимо културно наследство изпращат писмо до община Карлово с искане на информация за няколко сгради в град Баня, които потенциално могат да бъдат признати за недвижими културни ценности. Писмото е напълно игнорирано от местните власти до март 2023 година. Тогава те разбират, че процесът по обявяване на Централната баня, Банчето, старата ЖП гара и няколко павирани улици в град Баня за културни паметници вече е започнал. Това е в разрез с целта им да премахнат паветата и да асфалтират улиците. Явно нарушава и други интереси.

Затова от общината решават да проведат среща, на която да представят фактологията силно изкривено. Кметът Емил Кабаиванов твърди, че обявяването на някои сгради за културни ценности ще означава дори елементарни ремонти на съседните сгради да изискват съгласуване с НИНКН. Това е далеч от истината и е опровергано от представители на Института, провели втора среща с гражданите на Баня.

Местните разказват историята на Баня

Срещнахме се с няколко жители на Баня. Te разказаха пред камерата ни историята на Централната баня, на Банчето, на гарата и на павираните улици. По думите им по тях са ходили представителите на царската династия. Лично цар Борис III е направил така, че Баня да стане град. Уви, фактите около него не трогват местната администрация. Това принуждава хората да потърсят и нашето съдействие. Те са организирали няколко подписки в защита на паветата и на сградите. Вместо да получат удовлетворяващ отговор обаче, хората получават присмех.

Съвсем скоро ще потърсим кмета на Карлово Емил Кабаиванов, за да разберем каква е причината да НЕ иска признаване на културното наследство в Баня. Дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби на gospodari.com.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.