<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121538" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински во...

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

09 Март 2022
0 1243

Русия обяви, че преговорите с официалните лица от Киев за разрешаване на конфликта в Украйна бележат напредък, предава NOVA.

“Постигнат е известен напредък”, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова. Тя се позова на трите кръга преговори с Киев.

По думите ѝ, руските военни нямат за задача да “свалят сегашното правителство”.

“Целите на специалната военна операция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и премахване на военната заплаха за Русия, която идва от украинската територия, тъй като тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Тя няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да свали настоящото правителство. Не е и насочена срещу цивилни граждани”, каза дипломатът.

Украйна настоява за преки преговори между Путин и Зеленски

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък
Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

Руската федерация се надява, че следващите кръгове от преговорите с Украйна ще направят по-значителна крачка напред, добави Захарова.

“На практика споразуменията често не се спазват. Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасното преминаване на цивилното население, и се надяваме, че следващите кръгове от преговорите ще направят по-значителна крачка напред”, каза още тя.

„Русия е поела контрола над редица ядрени съоръжения в Украйна, за да предотврати ядрени провокации от страна на бойци, като заплахата от това е реална”, заяви Захарива.

“В хода на специалната операция руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожката атомни електроцентрали и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват”, заяви дипломатът.

За ядрените централи и радиацията

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала в момента се контролира съвместно от руски военнослужещи, украински специалисти и Националната гвардия.

Захарова подчерта, че твърденията на украинската страна за предполагаемо двадесеткратно увеличение на нивото на радиация в Чернобилската централа са неверни.

МААЕ е изгубила контакт със системите за следене в Чернобил

Запорожката атомна електроцентрала също работи в нормален режим, а ситуацията в град Енергодар е спокойна.

“Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от страна на украинските националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност, те са обучени да правят това. Ето защо руските военни поемат контрола над украинските съоръжения за ядрена енергия”, заключи дипломатът.

МААЕ е изгубила контакт със системите за следене в Чернобил

“Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна”, каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала. А също и че е завзета територията около Запорожката електроцентрала.

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции