<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Без крака, ръ...

Русия не отхвърля възможността да използва ядрено оръжие

23 Март 2022
0 472

В интервю за CNN говорителят на Кремъл коментира дали Русия би прибегнала до използването на ядрени оръжия, каква е крайната цел на Кремъл в Украйна и защо руските власти месеци наред отричаха подготвяната инвазия. Deutsche Welle описва интервюто.

Може ли ядрена бомба да унищожи града ви и какви биха били щетите?

Русия би обмислила използването на ядрени оръжия, ако “съществуването ѝ е застрашено”. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за CNN. Преди да уточни, че ядреното решение не е изключено, Песков многократно отказа да отговори еднозначно на въпроса дали Москва би прибегнала към ядрен удар. 

Според Русия “специалната операция” върви по план
Русия не отхвърля възможността да използва ядрено оръжие

Путин привежда ядрените сили в режим на повишена готовност

Говорителят на руския президент заяви още, че руската “специална операция”, както Москва официално нарича инвазията в Украйна, върви по план. Но уточни, че тя далеч не е приключила и целта е елиминирането на “военния потенциал на Украйна” и гарантирането, че страната е “неутрална”. Песков повтори и исканията за признаване на анексията на Крим и двете т.нар. “народни републики” Луганск и Донецк. Той твърди, че окупирането на Украйна не е сред целите на Кремъл.

Песков отрече Русия да обстрелва цивилни цели въпреки множеството кадри и доказателства, които потвърждават това. Според Песков “националистки батальони” в Украйна “опитват се да се скрият зад щита на цивилните”. Целта на бомбардировките върху Мариупол, който е изправен пред безпрецедентна хуманитарна криза, според Песков е “да се изчисти Мариупол от националисти”. 

Ще натисне ли Путин ядреното копче?

Защо Русия излъга, че няма да започне инвазия?

През месеците преди войната редица официални лица от Русия, включително Песков, руският посланик в ЕС Владимир Чижов и зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, многократно отрекоха, че Русия планира война в Украйна. На въпрос как в такъв случай може да се вярва на Москва, Песков отговоря, че Русия е отричала подготовката за инвазия в Украйна, защото се е надявала по този начин да има напредък в Нормандския формат. Неговата цел е разрешаването на конфликта в Донбас. “Но след това за нашите военни специалисти стана ясно, че Украйна ще започне офанзива срещу Донбас”, твърди Песков. Подобна информация не е потвърдена от независими източници. 

Русия не отхвърля възможността да използва ядрено оръжие

Източник: Deutsche Welle
Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции