<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125891" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иĸoнoмиĸaтa нa ...

Русия отчита невиждана от 1999 година инфлация, която може да стигне 20% за годината

14 Април 2022
0 3099

Русия отчита невиждана от 1999 година инфлация, която може да стигне 20% за годината, пише Mediapool.

Потребителската инфлация в Русия през април отчита ръст от 17.5 процента през април. A в края на февруари, реди началото на войната в Украйна, тя е била малко над 9 процента. Това сочат данни на Руската централна банка, обявени в сряда.

Тя прогнозира също така, че на годишна база поскъпването на живота ще продължи да се ускорява в годишно изражение. Сред основните причини е волатилността на рублата, която се очаква, че ще продължи и ще оказва възходящ инфлационен натиск.

Продължават да поскъпват продукти като паста за зъби, тоалетна хартия, сапуни и прах за пране, шампоани, автомобили, поевтиняват обаче плодове и зеленчуци и битова техника.

Отчетените цени бележат най-големия си ръст от януари 1999 г. Официални руски представители твърдят, че инфлацията може да достигне 20% тази година.

Прогноза за поскъпване от 17-20 процента до края на 2020 г. направи ръководителят на Сметната палата на Руската федерация Алексей Кудрин пред парламента в сряда,

Русия отчита невиждана от 1999 година инфлация, която може да стигне 20% за годината

Иĸoнoмиĸaтa нa Уĸpaйнa щe ce cвиe c 45%, a тaзи нa Pycия c 11%, твърди Световната банка

Преди войната руското икономическо министерство прогнозираше поскъпване от 4%. Такова централната банка продължава да твърди, че ще бъде достигнатото при провежданата от нея политика.

Миналата седмица централната банка на Русия намали неочаквано основния си лихвен процент до 17% от 20% и каза, че са възможни бъдещи лихвени съкращения, тъй като предприетите спешни мерки са ограничили риска за финансовата стабилност, върнали са депозитите в банките и са помогнали за ограничаване на заплахата от инфлация.

Русия отчита невиждана от 1999 година инфлация, която може да стигне 20% за годината

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции