<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възможно ли е...

Руснаците “заловили” канадски генерал в Мариупол, за който няма данни да е бил там

12 Май 2022
0 7264

Руснаците “заловили” канадски генерал в Мариупол, за който няма данни да е бил там, пише Deutsche Welle.

Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил заловен в опит да избяга от завода “Азовстал” в Мариупол. Според публикациите Кадийо е бил арестуван и е изпратен в руската столица, където да бъде съден.

Руските медии обвиняват Кадийо, че е участвал в защитата на Мариупол. Според тях той е ръководил биолаборатория, разположени на територията на Украйна. Информацията се разпространява активно из социалните мрежи на редица езици, включително на български.

ТвърдениеКанадският генерал Тревър Кадийо е заловен от руските сили в Мариупол. 

ПроверкаНяма доказателства за това.

Съобщения, че генерал Кадийо е заловен при опит да избяга от Азовстал, се разпространяват и от съмнителни страници във Фейсбук.

Размяна на фейкове по случай 9 май (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Съобщения, че генерал Кадийо е заловен при опит да избяга от “Азовстал”, се разпространяват и от съмнителни страници във Фейсбук.

Кадийо вече не е част от въоръжените сили на Канада

Тревър Кадийо е канадец, който 28 години е част от въоръжените сили на страната. Той обаче напуска поста си в канадската армия на 5 април тази година, след като срещу него започва да се води дело за сексуални посегателства. В момента Кадийо не е част от въоръжените сили на Канада.

Кадийо не се е включвал в украинската отбрана, докато е бил на поста си като генерал във въоръжените сили на Канада. Факт е обаче, че след като напуска официално армията, редица източници съобщават, че Кадийо е заминал за Украйна, за да се присъедини към борбата срещу руската агресия. Говорителят на канадското министерство на отбраната уточнява, че след напускането на Кадийо, той не е получавал никаква материална или друга подкрепа от канадските въоръжени сили. Твърденията, че той е в Украйна под канадско ръководство са неверни. 

Твърденията за биолаборатории в Украйна са опровергани многократно

Няма доказателства, че бившият канадски генерал е бил начело на биолаборатория в Украйна, както пишат руски медии. Самият той е служил в канадските части във войните в Афганистан, Босна и Херцеговина, Близкия Изток. Но няма никакъв опит в работата с биологични оръжия.

Твърдението, че на територията на Украйна има биолаборатории, управлявани от САЩ, е опровергавано многократно.

Няма данни Кадийо да е бил в Мариупол

Канадските медии съобщават, че Тревър Кадийо е напуснал страната и е заминал за Украйна на 21 април. По това време украинският пристанищен град Мариупол вече е под пълна обсада от няколко седмици. На 21 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу дори обявява, че градът вече е под руски контрол. Твърденията, че Кадийо е успял да стигне до Мариупол не са подкрепени от никакви факти. 

Руският сайт avia.pro илюстрира информацията за залавянето на Кадийо със снимка, която трябва да послужи като доказателство за пленяването на бившия канадски генерал.

За доказателство се използват снимки от съвсем различни места и събития.

За “доказателство” се използват снимки от съвсем различни места и събития.

Проверка с обратно търсене на изображението показва, че снимката е кадър от видео, публикувано на 24 февруари в руската платформа smotrim.ru.

В сайта vesti.ru видеоклипът е качен заедно с новина от началото на войната със заглавие “Битка за щастие: Народната война в Донбас” (на руски: “Битва за Счастье: в Донбассе идет народная война”). Според руската медия на видеото могат да бъдат видени войници от украински подразделения в Авдеевка в Донецк, които се предават. 

Информацията за залавянето на Тревър Кадийо не е потвърдена нито от Канада, нито от руското министерство на отбраната. Канадският журналист Джъстин Линг споделя в публикация в Туитър, че източници от Канада опровергават новината и дори са разговаряли с него.

Кадийо не е първият “заловен” западен генерал

Наративът за генерали от НАТО, които се крият в мариуполския завод “Азовстал”, се разпространява от руските медии още от началото на офанзивата срещу последния украински бастион в пристанищния град.

В началото на април руски източници твърдяха, че е заловен и американският генерал Роджър Клутие, което се оказа невярно. От пресслужбата на НАТО опровергават твърдението пред платформата за проверка на фактите PolitiFact и наричат слуха “напълно неверен”. Ден след като е обявен за задържан в Украйна, самият Клутие публикува в профила си в LinkedIn снимки от събитие, на което присъства в Турция. НАТО публикува същите снимки във Фейсбук.

Руснаците “заловили” канадски генерал в Мариупол, за който няма данни да е бил там

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Lora

    10 Юни 2022

    "Няма данни Кадийо да е бил в Мариупол"- Това,че няма данни,не значи,че не е бил там

Покажи всички Скрий

Реакции