<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117577" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 2 милиона ...

Скопие иска спиране на работата на историческата комисия за 2 години (видео)

03 Февруари 2022
0 1287

Скопие иска спиране на работата на историческата комисия за 2 години.

Проф. Драги Георгиев, председател на македонската част от смесената комисия по исторически и образователни въпроси, заяви, че желае замразяване на работата на комисията.

Той смята, че така ще се отпусне политическата атмосфера между двете държави.

Скопие все още отказва да приеме, че имаме обща история?

“Ако в този момент историческата комисия създава проблем по пътя, по който са тръгнали двете правителства, с цел отпускане на политическата атмосфера, аз бих бил съгласен работата на комисията да замръзне за година-две. Защото отново имаме усещането, че тази комисия създава проблеми чрез нашите публични сблъсъци. Ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение не би било толкова страшно.

Ние в продължение на 70 години сме в исторически конфликт с България. Замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години нищо няма да означава. В същото време може да позволи нещата да тръгнат напред по други неща”, каза Георгиев пред телевизия “Телма”.

Скопие иска спиране на работата на историческата комисия за 2 години
БулФото

По-рано тази година Кирил Петков съобщи, че се очакват три заседания на комисията идните месеци.

“Историческата комисия няма никаква роля при вземането на решението за съвместно отбелязване паметта на Гоце Делчев между Северна Македония и България”, обясни проф. Георгиев. “Виждам този политически жест като добра воля. Като политическа воля на двете страни за разведряване на политическата атмосфера във връзка с най-чувствителните горещи въпроси, които съществуват“.

България и Северна Македония не могат да се разберат дори за Гоце Делчев

Той добави, че вече близо 2 години се работи за съгласуването на текст за Гоце Делчев.

Обща история

Професорът не пропусна да коментира и въпроса за обща история. Той заяви, че това е фраза, използваща се в Договора за приятелство и добросъседство.

„Тъй като не е точно дефинирана в споразумението, тя дава свободата на българската страна да го тълкува с чисто етническо съдържание. Според българските колеги обща история означава историята на един народ. Тоест на българския народ от 9-ти век до 1944 г., когато с образуването на Народна република Македония, в рамките на Федеративна Югославия, за една нощ се създава македонският народ. Поне според тяхната интерпретация. Българската страна следва концепцията за нация, историческа нация. Нейното формиране започва през IX в. с трайна етническа хомогенизация на прабългарското и славянското население на територията на първата средновековна българска империя. Тогава се създава българският народ и тази приемственост на българския народ продължава до 1944 г. на територията на Македония. Затова смятат общата история за история само на един народ, тоест на българския народ”.

Петков след преговорите със Северна Македония: Подписахме три меморандума по ключови въпроси (видео)

Остър конфликт

Георгиев заяви, че македонската страна на комисията не приема тази интерпретация и тя е била повод за остър конфликт.

„Така че можем да говорим за обща история в рамките на примера на Османската империя. Ние имаме обща история с всички народи на Балканите, които са били част от тази империя. Живеехме в еднакви социални условия, населението имаше един владетел, плащаше едни и същи данъци. Всичко това прави съвместното съществуване на едно население. В този смисъл ние имаме обща история с бившите народи на Югославия. Разбира се, във всички тези общности има специална микроистория, микрокултура, фолклор на всички общности. Не можем да кажем, че нямаме обща история с всички народи, които са били в тази общност”, каза Георгиев.

Радев: Отваряме вратата на Скопие към ЕС, ако впишат българите в северномакедонската конституция (видео)

Според него твърденията на българската страна за обща история на българския народ от IX в. до 1944 г., са научно неиздържани и направо неприемливи.

Скопие иска спиране на работата на историческата комисия за 2 години

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции