<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Scorpions пренапи...

Украйна: Руснаците държат в плен 11 кметове и местни ръководители

03 Април 2022
0 211

Единадесет кметове и ръководители на местни администрации в Украйна все още са пленници, след като са били отвлечени от руските войски. Това заяви днес украинският вицепремиер Ирина Верешчук, предаде агенция Франс прес, цитирана от Dir.bg.

Откриха десетки трупове на цивилни в градчетата около Киев

“Към момента са в плен единадесет кметове на общини в районите на Киев, Херсон, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк”, посочи тя във видеообръщение, разпространено чрез Телеграм.

Украйна: Руснаците държат в плен 11 кметове и местни ръководители
REUTERS/Alexander Ermochenko

“Информираме за това Международния комитет на Червения кръст, ООН, всички възможни организации, както и за останалите изчезнали цивилни”, добави Верешчук, отправяйки призив “всеки да направи всичко, което е по силите му, за тяхното връщане”.

Украинският вицепремиер отбеляза, че старейшината на село Мотижин западно от Киев, държана от руските войски, “е била убита в плен”. Отвличането на Олга Сухенко и съпруга ѝ, също намерен убит вчера, бе оповестено от украинската прокуратура на 26 март.

След съобщенията за отвлечени кметове на общини в Украйна в териториите, превзети от руските сили след нахлуването на Москва на 24 февруари, действията на окупаторите бяха осъдени от ЕС. Един от тях, кметът на южния град Мелитопол, бе освободен – разменен срещу пленени от Киев руски войници.

Правозащитната организация Human Rights Watch заяви днес в доклад, че е документирала редица случаи на възможни военни престъпления от страна на руските войски в окупираните украински земи. И по-специално неколкократно изнасилване и произволни екзекуции.

Руски ракети поразиха Одеса

Ракетен обстрел е бил извършен срещу черноморския украински град Одеса рано тази сутрин, предава Ройтерс. Съобщава се и за пожари в няколко района на града.

Руското министерство на отбраната обяви, че руските сили са унищожили петролна рафинерия, използвана от украинските военни, както и три склада за гориво в Одеса.

Украйна: Руснаците държат в плен 11 кметове и местни ръководители

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции