<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122825" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерът за ...

Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“

20 Март 2022
0 6159

Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“ – това обяви финансовият министър, цитиран от в.Сега.

Предвид създалата се ситуация няма как да има преговори с „Газпром“ за нови доставки на природен газ, след като изтече настоящият договор в края на годината.

Това обяви пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той посочи, че страната ни е била подготвена за потенциално спиране на газовите доставки, било то в отговор на санкции или едностранно от страна на Москва.

Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“

Асен Василев: Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на НС (видео)

Василев обаче смята, че страната ни има алтернативи на руския природен газ.

„Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток, по които и Гърция и Турция получаваха газ през нас. Там има капацитет около 20 млрд. куб. м. Той може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябват 3 млрд. куб. м“, посочи вицепремиерът.

Като алтернатива Василев посочи още терминалите за втечнен газ с Гърция и Турция. С тях вече са проведени разговори, както и увеличаване на количиства от азерския природен газ.

„Има доставки и от Катар, Алжир, от близки държави в региона, така че няма някакви далечни доставки, които трябва да се ползват. Това не е само българска, това е общоевропейска стратегия”, посочи Василев.

По думите му в следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия Европейски съюз, “така че една държава да не се конкурира с друга, а и когато има големи обеми, се договарят и по-добри цени”. Василев посочи, че очакванията са този механизъм да заработи това лято.

България получава почти целия си природен газ от 10-годишен договор с Газпром, който изтича в края на 2022 г. Години наред обаче проектите за диверсификация на източниците се бавят, включително тръбопроводната връзка със съседна Гърция и разширяването на газово хранилище в Чирен. 

Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции