<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125025" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кои са дъщери...

Войната се измества в Донбас, след като “Путин не постигна абсолютно нищо”

07 Април 2022
0 3062

Пентагонът очаква военните действия в Украйна да продължат, а насилието в Донбас да се усили заради прехвърлянето на руските военни действия в източната част на страната и изтеглянето на войските от Киев и Чернигов. 

Тази оценка беше дадена от говорителя на американското Министерство на отбраната Джон Кърби, цитиран от Булевард България

Той посочи, че Владимир Путин може да сложи край на военните действия веднага, ако реши да оттегли армията си и да преговаря с Киев. Дотук обаче Москва не е постигнала нито една от стратегическите си цели, заради които започна войната. 

ЕС обмисля да предложи убежище на руски войници, които свалят оръжието

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна към западните лидери. Той призова за по-бързи и решителни санкции срещу енергийния и банковия сектор на Русия. 
Зеленски: Няма да простим и няма да забравим

“Някои политици още не могат да решат как да спрат потока от долари и евро към Русия от петролната търговия, без да увредят икономиките си. Но затова хората влизат в политиката – да разрешават проблеми, сложни проблеми. Да ги разрешават бързо и принципно. Ако не сте способни, значи не е трябвало да се занимавате с политика”, казва Зеленски. 

Анализът на Пентагона показва, че над 24 000 руски войници вече са изтеглени от района на Киев към Беларус и Русия, но не е изключено това да е само временна мярка, а офанзивата да се повтори. 

Лицето на войната: Украйна преди и след разрушенията (видео)

Засега обаче Путин премества фокуса на военните действия в източната част на страната, казва Кърби. Като напомня, че от 8 години руската армия и наемниците ѝ нарушават украинския суверенитет в Донбас. 

“Фактът, че се концентрира върху по-малка географска зона, определено създава възможността за удължаване на насилието. То дори може да се усили в тази част на Украйна. Очакваме, че украинците ще продължат да се бият за земите, които им принадлежат, както го правят от 8 години, затова конфликтът може би ще се удължи повече”, казва той. 

На въпроса може ли Украйна да спечели войната, ако тя продължава още повече, той каза: 

“Разбира се, че могат да спечелят войната. Г-н Путин не постигна абсолютно нищо от стратегическите си цели в Украйна. Не превзе Киев, не свали правителството, не премахна Украйна като национална държава. А получи контрол само върху малка част от населените центрове – това дори не бяха местата, които той всъщност целеше. Мариупол все още не е превзет. Путин изтегли войските си от Киев, изтегли войските си от Чернигов. Не превзеха Харков. Не превзеха Николаев на юг. Мисля, че доказателството е в резултатите, които виждаме днес”, каза още той. 

Българи подпомагат украинци, запазвайки квартири в Киев през Airbnb без да ходят

Стратегическата цел на САЩ е Украйна да може да продължи да се защитава, докато работи по дипломатическо решение, а втората цел е да се засили източният фланг на НАТО, така че да не се допусне каквато и да е потенциална агресия от страна на Русия и Путин, каза Джон Кърби. 

В  новото си обръщение Володимир Зеленски призова западните лидери да “заимстват малко решителност” и да не забавят повече ембаргото върху руските нефтени доставки. 

“Единственият въпрос е колко време ще има руската армия, за да убива още украински мъже и жени”, каза той. Липсата на ембарго върху руския петрол ще се приеме от Путин “като разрешение за продължаване, разрешение за атака, разрешение за нова кървава вълна в Донбас”, предупреди Зеленски. 

В сряда ЕС не успя да постигне финално споразумение по друга потенциална санкция срещу руската енергетика – вноса на въглища. 

Междувременно САЩ наложи пълни санкции върху дъщерите на Путин, семейството на Сергей Лавров, както и върху най-големите банки в страната – Сбербанк и Алфа Банк.  

Войната се измества в Донбас, след като “Путин не постигна абсолютно нищо”

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции