<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Търсенето на ...

Защо руски губернатори подават оставки?

11 Май 2022
2 3924

Защо руски губернатори подават оставки?

Русия води война, а в рамките на само на няколко часа общо петима ръководители на руски региони от различни части на страната подадоха оставка или обявиха, че няма да се кандидатират за постовете си повторно. Пръв оставката си обяви Сергей Швачкин от сибирския град Томск, последва го Игор Василиев от намиращия се на 1000 километра североизточно от Москва град Киров, посочва Дойче веле.

Последваха ги шефът на Саратов и автономната репубрика Ел Мари. А губернаторът на Рязан Николай Любимов обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Войната на Путин унищожи фундамента на руската идентичност

В Русия има общо 80 т.нар. федерални субекта – области и автономни републики. Като официално обяснение за оставките си някои от губернаторите посочиха напредналата си възраст. Други, че отдавна заемат въпросните постове. Вълната от оставки обаче породи учудване и спекулации.

Защо руски губернатори подават оставки?
Picture Alliance
Учудване и спекулации

В “Телеграм” се появиха множество постове. Хората се питат дали оставките не означават, че губернаторите изразяват критика срещу водената война в Украйна. И дали не искат да покажат, че не желаят да носят отговорност за последиците от тежките санкции на Запада. Русия бе напусната от повечето западни фирми и компании, а руснаците масово остават без работа.

Корабът се накланя, а плъховете бързат да го напуснат

Вълната от оставки на регионални ръководители би могла да е белег за това, че “корабът започва да се накланя опасно и плъховете навярно бързат да го напуснат”, твърди политологът Абас Галямов. Други спекулират, че петимата политици може би не са били изцяло лоялни спрямо Кремъл, поради което оставките им са били поискани “отгоре”.

Шестима руски олигарси са намерени мъртви тази година при съмнителни обстоятелства

Имаше и предположения, че президентът Путин може би е замислил частична мобилизация във въпросните региони, за да подкрепи буксуващата руска офанзива в Украйна. А губернаторите не са искали да понесат народното недоволство от подобно решение.

Защо руски губернатори подават оставки?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции