<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха дел...

Приятел на Путин е прехвърлил милиони през швейцарски банкови сметки

08 Март 2023
0 212

Приятел на Путин е прехвърлил милиони през швейцарски банкови сметки, съобщава Reuters.

Музикант, свързан с руския президент Владимир Путин, е прехвърлил милиони франкове през сметки в швейцарски банки без да му бъдат направени никакви проверки. Това обявиха швейцарски прокурори в началото на процеса срещу четирима банкери, обвинени в помагачество.

Прокурорите твърдят, че Сергей Ролдугин, близък приятел на руския президент, е депозирал милиони франкове в швейцарски банкови сметки между 2014 и 2016 г. Замесени са суми от около 30 милиона швейцарски франка или 31,84 милиона долара, обяснява прокурорът Ян Хофман.

Приятел на Путин е прехвърлил милиони през швейцарски банкови сметки
Снимка: iStock

Четиримата банкери – трима руснаци, които са работили в Цюрих, и един швейцарец – се явиха в Цюрихския окръжен съд в сряда и отхвърлиха обвиненията. Според обвинението обаче не е направено достатъчно, за да се установи самоличността на действителния собственик на средствата.

След началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Ролдугин попадна под санкциите на Европейския съюз, Швейцария и други страни.

От Брюксел смятат, че Сергей Ролдугин има поне 5 офшорки и е част от финансовата схема на Путин. В швейцарския списък със санкционирани лица той фигурира като “портмоне на Путин”.

Ролдугин е посочен като собственик на две сметки, открити в Газпромбанк Швейцария през 2014 г.

Случаят е пример за това как хора като Ролдугин са били използвани като “подставени лица”, се казва в обвинителния акт.

Приятел на Путин е прехвърлил милиони през швейцарски банкови сметки

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании в ЕС

Активите на Путин

Добре известно е, че руският президент Владимир Путин официално има доход само от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но всъщност има огромни активи, които се управляват от близки до него хора. Това се посочва още в обвинителния акт. Допълнено е, че според различни медийни публикации Ролдугин е кръстник на дъщерята на руския президент.

Междувременно Кремъл отхвърля всякакви предположения, че средствата на Ролдугин са свързани с руския президент. Финансите на Путин са публично достояние, твърди Кремъл, заявявайки, че той редовно е декларирал пред руските избиратели активите и заплатата си.

Банките в Швейцария са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношения, ако има съмнения относно самоличността на договарящата страна.

И двете сметки на името на Ролдугин са закрити през септември 2016 г.

Приятел на Путин е прехвърлил милиони през швейцарски банкови сметки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции