<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украинската ...

Министърът на енергетиката: Целенасочено сме се направили зависими от Русия

16 Март 2022
0 396

“Българската енергийна система е много сериозно зависима от Русия и това не е случайно, защото през последните 10 години целенасочено се е работило в тази посока”. Това коментира пред Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов.

“Абсолютно целенасочено сме се направили зависими”, каза Николов – “за да може зависимостта и капиталовите потоци да текат в една определена посока”.

Войната на Русия срещу Украйна и последвалите санкции срещу Москва правят проблема със зависимостта още по-тежък. Западът вече обсъжда да ограничи купуването на руски петрол и газ. САЩ и Великобритания вече взеха такива решения.

Загубите от забавянето на интерконектора може да станат 1,5 млн. на ден
Булфото

Според Николов, България може да получава необходимите количества природен газ и без руски доставки. В средата на годината изтича анекс по договора с Азербайджан, заради който България не внася повече газ оттам. Правителството вече е провело разговори с Турция, за да може част от количествата да бъдат доставени през турска територия.

Основните количества алтернативен газ се очакват през интерконектора с Гърция, който ще заработи преди началото на следващия отоплителен сезон, каза Николов.

Европейският съюз вече обсъжда възможността за общо договаряне на газ и петрол, за да има “икономия от мащаба”, обясни министърът.

По думите му, е “очеизвадно” как предишните управляващи са засилвали зависимостта на България от Русия.

“Въпросът не е дали, а как”

Единствената българска ядрена централа вече работи по проект да може да използва и неруско ядрено гориво. Министърът очаква до средата на 2024 г. АЕЦ “Козлодуй” да може да работи с гориво от американската “Уестингаус”.

„Това вече не е въпрос дали, въпросът е как“, каза Николов.

Министърът на енергетиката: Целенасочено сме се направили зависими от Русия

Американската компания “Уестингхаус” заяви интереса си да продава ядрено гориво на България още през 2019 г. В средата на февруари тази година българска делегация, начело с вицепремиера Асен Василев беше на посещение в САЩ. Разговорите с представители на „Уестингхаус“ бяха част от програмата по време на визитата.

“Въпросът не е дали, а как”. АЕЦ “Козлодуй” започва смяна на руския доставчик на гориво

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции