<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124676" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кабинетът об...

Как се вадят мини и снаряди от вода? (видео)

04 Април 2022
0 167

Как се вадят мини и снаряди от вода?

Водолази от сухопътните войски към поделението в Белене демонстрираха как изваждат снаряди и противодесантни мини от водите на река Дунав.

Не, това не е ръка на труп, която мърда (“Шок! Ужас! Бомба!” 18+)

Как се вадят мини и снаряди от вода? (видео)

За разлика от колегите си от военноморския флот, водолазите на Сухопътните войски са специализирани да работят в изключително бързо променяща се среда.

Изваждането на снаряд или десантна мина от привидно плитките води на река Дунав изисква прецизна подготовка и планиране. Това разказва Йордан Владов. Той има над хиляда часа работа под вода.

Работата

“Тук е много трудна средата. Много трудно се работи, заради течението, изключително опасно е. Всяко едно действие се извършва много по-трудно от всяко едно друго място.”

Това обяснява редник Йордан Владов от Казанлък.

Водолазите казват, че разполагат с достатъчно оборудване. Но се надяват да получат още по-усъвършенствани костюми.

“Костюмът, с който съм облечен аз, е за студено време, но е “мокър”. Краката са мокри, ръцете са мокри и при температура от нула или два градуса е изключително неблагоприятно да се работи с него. Ръкавиците не вършат достатъчно работа за затопляне на ръцете”.

Инструментите

Инструкторът водолаз Илиян Зайцев твърди, че един от най-важните инструменти на водолаза е разума и точната преценка. Всяка една грешка може да доведе до фатален край.

Ето едно от първите неща, които казват на учениците си, е:

“Никога да не забравят откъде се търгуват, никога да не забравят, че те са бозайници. Имат бял дроб, не са риби. Страхът от враждебната среда. По-точно респект, а не страх”.

За един водолаз трябва да има около 100 часа под вода, каза Димитър Попламенов капитан сборник на водолазния.

В момента водолазите в сухопътните войски са само 14. Те са разпределени в три формирования в Белене, Стара Загора и Карлово и на тях се разчита при по-сложни аварии и бедствия.

Как се вадят мини и снаряди от вода? (видео) Как се вадят мини и снаряди от вода? (видео)

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции