<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици баро...

Километрични опашки се извиха пред клоновете на банки и банкомати в Русия

28 Февруари 2022
0 999

Хиляди руснаци са се наредили пред клоновете на банките и банкоматите в опит да изтеглят спестяванията си, които рязко се обезцениха след започването на войната в Украйна, пише bTV.

Запада наложи редица санкции срещу Руската федерация и изключи централната банка на страната от системата за международни разплащания SWIFT. В резултат на това рублата се срина с 30% спрямо долара.

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха

За един долар днес можеше да се купят 119 рубли, след като в петък 84 рубли купуваха един долар. Междувременно руската централна банка в опит да успокои населението заяви, че увеличава основната лихва в страната от 9,5% на 20%, което също е исторически връх.

Клоновете на най-голямата руска банка в Европа са пред неплатежоспособност

Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила днес “фалит или възможен фалит” на европейския филиал на руската банка “Сбербанк”. Това е и една от най-големите банки в страната, предаде Франс прес. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Европейското подразделение на “Сбербанк”, “Сбербанк Юръп” (Sberbank Europe AG), чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества – “Сбербанк” в Хърватия и “Сбербанк” в Словения – изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ. В Чехия е стартирана процедура за отнемане на лиценза на “Сбербанк” на територията на страната.

Километрични опашки за извиха пред клонове на банки и банкомати в Русия

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции