<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121897" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Херо Мустафа:...

Кирил Петков пред Politico: Сърцето ми е с Украйна, но ще бъде трудно да им дадем оръжия

12 Март 2022
0 3525

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за Politico премиерът Кирил Петков.

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

Кирил Петков пред Politico: Сърцето ми е с Украйна, но ще бъде трудно да им дадем оръжия

„България вече не е мека страна, която има само балансиращи действия“, каза Петков малко повече от седмица след започването на войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

За какво разговаряха по телефона премиерът Петков и президентът на Украйна Зеленски? (видео)

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

`Кирил Петков пред Politico: Сърцето ми е с Украйна, но ще бъде трудно да им дадем оръжия

Източник: Politico , NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции