Сигнализирай!

Ще продължи ли поскъпването на горивата у нас? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.08.2021 г.
29
0

Ще продължи ли поскъпването на горивата у нас? Отговорът на този въпрос търсят от bTV.

Зареждането на резервоара ни излиза все по-скъпо в сезона на отпуските. Този месец отчитаме пик не само в живака на термометрите, но и в броя на пътуванията.

Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация не се предвижда ново сериозно повишение на цените на горивата в рамките на тази година.

Задава се ново поскъпване на хляба

"Ако курсът на суровия петрол се задържи на нивата, на които е в момента, то със сигурност и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките днес", заяви той.

Ще продължи ли поскъпването на горивата у нас?

Бенчев добави, че в момента България е с най-нските цнеи на горива в ЕС и на четвърто място изобщо в Европа. Това е факт въпреки че само за месец бензинът у нас да е поскъпнал с 9 стотинки. Разликата в цената на дизела между месеците юни и август да е около 13-14%.

Експертът обаче предупреди, че е възможно сериозно повишение на цените в следващите две години, ако бъде прието предложение към Европейската комисия за увеличение на стойностите на акциза на горива, което ще доведе до поскъпване с около 1 лев.

"Може би от следващата година ще започне смесване и с нов биокомпонент, който е около 2 пъти по-скъп от настоящия. Това ще доведе и до допълнително повишаване на цените на всички стоки", изрази притесненията си той.

Бенчев подчерта, че всички бъдещи поскъпвания на горивата ще идват от административните пречки, идващи от различни европейски регулации.

Ще продължи ли поскъпването на горивата у нас?

Източик и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.