Сигнализирай!

Проф. Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим за новата вълна

Gospodari.com
Gospodari.com
03.08.2021 г.
8
0

"Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират."

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ, който е консултант по ваксинационния процес към Столичната община. По думите му  през есента, когато има много случаи на заразени, ваксинирането ще е рисково, защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят.

Имунолози: Ще се наложи и трета доза на ваксините срещу коронавирус (видео)

"Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксиниранили сме, няма да се плашим от това, което ни предстои", каза професорът.

Настоящите циркулиращи варианти на вируса се покриват от ваксините. При настъпила мутация и нови варианти за 2022-2023 г. България има договор с "Пфайзер" да получим променена ваксина за новите варианти. Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация и за това проф. Кантарджиев съветва всички хора да се ваксинират.

По думите на Кантарджиев трябва да се даряват ваксини, защото в последните месеци не се направило нищо, за да се подобри ваксинацията. По-добре е да се дарят ваксини, които имат достатъчно срок да се използват, отколкото да се изхвърлят.

Той настоя да се ползва опитът на Германия и на другите държави. В момента много се говори, а нищо не се прави за болничната помощ - имаме само още 20 дни, каза още Кантарджиев.

Той посочи, че цялото човечество чака лекарството срещу COVID-19, чакат се клиничните изпитвания и началото на следващата година най-вероятно ще има такова лекарство. Вземе ли се в първите часове на инфекцията е в голям ефект. За закупуването му обаче трябва да се пита господин министъра, заяви Кантарджиев и отново показа несъгласието си със здравната политика на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Източник: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.