Сигнализирай!

Доцент Киселова по казуса Петър Илиев: Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г.

Gospodari.com
Gospodari.com
06.08.2021 г.
24
0

"Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г." - това каза Доцент Наталия Киселова по казуса Петър Илиев пред БНР, цитирана от Дневник.

Във видеото припомняме гостуването на Петър Илиев в "Студио Хъ"

Пред БНР доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" даде интервю за Силвия Великова по казуса плагиатствал ли е от неин научен труд кандидатът за министър в правителството на "Има такъв народ"Петър Илиев, чието име беше спрягано и за премиерския пост. Вчера в СУ започна проверка по три сигнала за плагиатство на Илиев.

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев след три подадени синала

Доцент Киселова по казуса Петър Илиев: Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г.

Имаше задочно предупреждение, че който публично обвини Петър Илиев в плагиатство, ще се срещне с него в съда. Вие дълго време мълчахте, вчера излезе нещо като разговор с Вас.

В крайна сметка Вие смятате, че наистина той е плагиатствал от Вашия труд?

- Изминалите седем дни повдигат три въпроса. Първият беше политически и аз си мислех, че миналата седмица този въпрос някак си ще отшуми. Във вторник обаче бях поименно спомената и почти заплашена със съд - или да изляза, или да замълча завинаги. И всъщност въпросът вече стана персонален. И, на трето място, беше засегната академичната етика.

Този трети въпрос е най-важният и ако един куп журналисти ми звъняха как ще коментирам и как ще се защитя - всъщност най-лесният начин за защита е да бъде направена проверка от Етичната комисия.

Държа да кажа, че от сайтовете, които пуснаха разследвания ми звъняха, но аз тогава отказвах да коментирам, защото все още си мислех, че въпросът не е персонален, а политически. Но в момента, в който вече поименно започнаха да ме споменават, неофициално говорих с Ваши колеги, както и с Вас по процедурата, а не с моята личност да се занимаваме. Исках да изчакат до момента, в който има сигнали и аз се запозная с тях.

Въпросът обаче много бързо набира, като лавина, негативна популярност, а аз не мога да си позволя Алма Матер да бъде замесвана в неприятни случки, че прикрива нещо. И поради тази причина се съгласих да говорим. На мен ще ми бъде за урок, че и Четвъртата власт използва незаконно специални разузнавателни средства.

Да кажем сега - има ли буквално преписани пасажи от Вашата книга?

- Този въпрос аз съм го поставила пред членове на катедрата и така да се каже, въпросът беше замразен, "вдигнат на трупчета" 2015-а и отново сега се повдига, но вече, тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен. И той е най-важният в цялата тази амалгама от проблеми. Защото на Изток Тюркменбаши може да си позволи да си препише някои народни творчества, но на Запад, когато заемаш публична длъжност, носиш доста по-голяма отговорност при зачитане на академичната етика.

Не е ли трябвало да се вземе решение още когато сте поставили въпроса? Да се направи проверка? Защото какво значи това - ако Петър Илиев не беше се появил като потенциален кандидат, дори за министър-председател, това можеше да му бъде простено ли, ако е вярно?

- Дали думата е простено или не... Аз съм имала два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който поставих въпроса. Впоследствие всеки от нас пое по свой си път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата. Когато се явявам пред медии, предпочитам да се придържам по-скоро към нормативната уредба и процедури. Старая се да не изразявам личното си мнение. Личното си мнение го изразявам в книги.

Вие казахте на Петър Илиев, че има проблем, а той не пожела да се съгласи с Вас, отрече - какво се случи?

- Да кажем, каза, че това не е толкова важно. И аз се учудих, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си позволиха да излизат доста остро срещу един научен работник и да казват: Излез, излез. Излизам и казвам, че има проблем. Този проблем трябва да бъда решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав.

Това е процедурата в университета. Но ние в момента имаме и политическа плоскост. Според Вас, докато се изяснява този въпрос, има ли проблем, чисто етично, този човек да става министър?

- Аз се учудих, че се предлагат хора, за които се казва, че са експерти с високи морални качества. Сигурно си спомняте, че Ви казах: Всеки говори с трудовете си. И сега поддържам това. Ако бъда поканена от Етичната комисия да представя моята теза и да дам доказателства, ще го направя.

Но Вие твърдите, че такъв процент е взет от Вашия труд, че можем да говорим за плагиатство?

- Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници, но Ваши колеги от един сайт са чели в НАЦИД текста ми от 2007 г. и са установили доста сходства. Аз също и за тях отказах коментар, защото трябва да се сравняват книга с книга.

Вярвате ли, че Етичната комисия може да направи тази преценка и да излезе с категорично решение, без да се влияе от политически и между личностни отношения?

- Тъй като процедурата надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано, мисля, че няма да има политически елементи и колегите ще изпълнят обективно ангажимента, който са поели, след като са сезирани.

Какво означава това - че Илиев няма да е министър ли?

- Ще е отминала процедурата. Дали колегата ще стане министър...

... ще разберем в парламента следващата седмица.

Доцент Киселова по казуса Петър Илиев: Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г.

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.