Сигнализирай!

Капитанът на женския футболен отбор на Афганистан настоя ФИФА да спаси съотборничките ѝ от талибаните (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.08.2021 г.
10
0

Капитанът на женския национален отбор по футбол на Афганистан настоява ФИФА да помогне при "спасяването" на съотборничките ѝ от талибаните, след като страната бе овлавдяна от ислямистите, пише DailyMail.

Младежки национал по футбол на Афганистан е загинал при падане от US самолет, излетял от Кабул

25-годишната Шабнам Мобарез, която понастоящем пребивава в Съединените щати, е настояла за спешна реакция от страна на международната футболна организация.

Какво очаква жените в Афганистан при властта на талибаните

Положението на афганистанските жени при режима на талибаните засега е неопределно, но съществува реална опасност правата им да бъдат погазени, както това бе факт при предишния режим на групировката между 1996 и 2001 година. Тогава на жените в страната не бе позволено да работят, да учат и дори да бъдат преглеждани от доктор, освен в случаите, когато са придружени от мъж. Нарушителите на сексисткия закон са бивали затваряни, публично бичувани и дори екзекутирани.

Талибаните вече преследват противници по списък, след като уж обещаха да не отмъщават

В поста си в Twitter Мобарез цитира разговор с нейна съотборничка, в който тя я попитала: "Добре ли си?" Моята съотборничка отговори: "Не, не съм. Знам, че ще дойдат скоро и за мен, можеш ли да ми помогнеш?"

Афганистански жени в Кабул дръзнаха да протестират срещу режима на талибаните (видео)

В коментара си под цитата Морабез възкликва: "ФИФА, как да отговоря на въпроса? Трябва да действаме, за да спасим съотборниците ми. Те са мои сестри?"

Източник: DailyMail

Снимки: Shabnam Mobarez

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.