Сигнализирай!

Литва призова гражданите си да изхвърлят китайските телефони поради опасения за цензура

Gospodari.com
Gospodari.com
22.09.2021 г.
10
0

Литовското министерство на отбраната препоръча на потребителите да избягват купуването на китайски мобилни устройства и да изхвърлят тези, които притежават сега.

Причината - правителствен доклад, който е установил, че устройствата цензурират определн тип информация.
Телефоните, продавани в Европа от китайския гигант Xiaomi Corp, имат вградена способност да откриват и цензурират термини като "свободен Тибет", "да живее независимостта на Тайван" или "движение за демокрация", заяви държавният орган за киберсигурност в Литва.

“Китайските досиета”: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

Възможностите в софтуера на телефон Mi 10T 5G на Xiaomi са били изключени за региона на Европейския съюз, но могат да бъдат включени дистанционно по всяко време, се казва още в доклада на националния център за киберсигурност на министерството.

"Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо", каза заместник -министърът на отбраната Маргирис Абукевичус пред репортери при представянето на доклада.

По-рано стана ясно, че Китай ще изготви списък с песни, които ще бъдат забранени на 50 000 места в страната.
Xiaomi така и не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Отношенията между Литва и Китай се влошиха напоследък. Миналия месец КНР поиска Литва да оттегли посланика си в Пекин и заяви, че ще отзове своя пратеник във Вилнюс. Това се случи заради казуса с откриването на тайванско представителство в балтийската страна.

Тогава Тайван обяви, че новият орган ще се нарича Тайванско представително бюро. Така за първи път името на острова се използва за едно от бюрата му в Европа, които обичайно са кръщавани като представителства на Тайпе.

Китай смята Тайван за най-деликатния си териториален проблем и редовно изразява негодувание от всяка стъпка, с която островът се признава за отделна държава.

Джейк Съливан, съветник на Джо Байдън по въпросите от национална сигурност, разговаря с премиера на Литва Ингрида Шимоните миналата седмица, като подкрепи действията на балтийската държава.

В доклада на националния киберцентър се казва също, че телефонът Xiaomi изпраща криптирани данни за използването на телефона до сървър в Сингапур. Пропуск в сигурността е открит и в телефона P40 5G от китайската Huawei.

Представителят на Huawei отрече твърденията, че телефоните изпращат потребителски данни.

Списъкът с термини, които могат да бъдат цензурирани от системните приложения на телефона Xiaomi, в момента включва над 449 китайски думи, като непрекъснато се актуализира.

„Това е важно не само за Литва, но и за всички страни, които използват оборудване на Xiaomi“, се казва в доклада на центъра.

Източник: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.