Сигнализирай!

Проф. Петрова от БАН: Covid-19 ще се самоограничи, няма да живеем завинаги с ваксините (аудио)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2021 г.
16
0

Проф. Пенка Петрова от БАН прогнозира, че през следващото лято ще настъпи естествено ограничаване на коронавируса в световен мащаб.

„Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години. Така че няма да живеем завинаги с ваксините“, каза директорът на Института по микробиология на БАН в предаването „Преди всички“ по БНР

„Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на Covid-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова.

Ваксините с изтекъл срок на годност

В страната има достатъчно ваксини, за да не се стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност, поясни специалистът по повод появилите се информации за възможно удължаване на срока на годност на част от партидите.

Според Петрова не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност.

„И като всеки лекарствен препарат с изтекъл срок на годност, те трябва да се изхвърлят.“

Българската ваксина срещу Covid-19

Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип, уточни проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е тя.

Според проф. Петрова стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.

Целият разговор с директора на Института по Имунология на БАН можете да чуете тук.

Източник и аудио: БНР, „Преди всички“

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.