Сигнализирай!

Лекари на протест, не искат „Лозенец“ да се превръща в детска болница (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2021 г.
27
0

Лекарите от болница „Лозенец“ се обявиха против сливането им с бъдещата Национална педиатрична болница, предава bTV. По-рано здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че дворът на болницата е "най-подходящ за изграждане на детска болница"

Кацаров: Дворът на болница “Лозенец” е най-подходящ за изграждане на детска болница

Той допълни, че „Лозенец“ ще запази многопрофилния си характер, както и университетския си характер след сливането. Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ, се възмути от действията на Стойчо Кацаров.

"Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие.

Лекарите от „Лозенец“ на протест след предложението на Кацаров за сливането им с детската болница

" Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в Covid отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено", каза тя.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват. "Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи", каза протестиращ лекар.

Медиците изтъкнаха, че сме единствената европейска страна без такава болница. Според тях трябва да се мобилизира държавния си ресурс в сферата на здравеопазването, за да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница. Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

Лекарите от „Лозенец“ на протест след

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.