Сигнализирай!

Автобусни превозвачи рязко вдигат цените на билетите

Gospodari.com
Gospodari.com
08.03.2022 г.
37
0

Благоевград и Плевен първи изпълниха заканата на Конфедерацията на автобусните превозвачи за увеличаване на цената на билетите на градския транспорт.

От 7 март еднократно пътуване в Благоевград струва вече с 50% повече, пише "Сега". Тоест от 80 ст. на 1.20 лв. Запазени са единствено цените на абонаментните карти за пенсионери, ученици и студенти.

В Плевен билетът за градския транспорт вече е 1.50 лв. - с 50 стотинки повече.

Дезинфекция на автобуси срещу коронавирус по български (видео)

Поетапно увеличение на цената на превоза на пътници ще има в цялата страна. Това обявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Мярката се налага заради драстичното покачване на цените на горивата на фона на намалелия брой пътници от началото на Covid пандемията.

Автобусни превозвачи рязко вдигат цените на билетите
Булфото

Още в началото на годината в Стара Загора са увеличили цената на билета за градския транспорт - от 1.00 на 1.30 лв. От синдиката уточниха, че Законът за обществените поръчки позволява на превозвачите с договори по определени линии да вдигат цените с до 50%. 

Превозвачите казват, че дори и с 50% увеличение на цените на билетите, пак няма да се покрият драстично нарасналите им разходи. Според тях най-големият проблем е за градските превози. Те основно се изпълняват с автобуси на метан, чиято цена е с с над 200% нагоре. 

Автобусните превозвачи поискаха в бюджета за 2022 г. съществено да се завиши субсидията за междуселищните линии. Като посочиха, че много населени места ще останат без транспорт, ако не бъдат взети съответните мерки. Финансовият министър Асен Василев обеща това да стане с актуализацията на бюджета от средата на годината.

Автобусни линии вече вдигат цените на билетите, на места дори с 50 %

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.