Сигнализирай!

Кирил Петков: Ако се оправят нещата, България ще преговаря за нов договор с “Газпром”

Gospodari.com
Gospodari.com
21.03.2022 г.
19
0

До края на юни ще приключат строителните дейности, а от септември газовата връзка между България и Гърция ще заработи. Това заяви премиерът Кирил Петков, като се позова и на информация от гръцкия министър на енергетиката Костис Скрекас, информира Дневник.

Петков смята, че цената на азерския газ от това трасе ще е 1/3 от този, който България купува в момента. Това ще доведе до по-ниски цени на парното през следващата зима и по-ниска инфлация.

Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“

Интерконекторът "Комотини - Ст. Загора" е с изградено трасе от 182 км тръби. На гръцка територия са 31 км от тях. А премиерът съобщи, че всички тръби са вече положени.

Кирил Петков: Ако се оправят нещата, България ще преговаря за нов договор с "Газпром"

Относно връзката, Петков коментира, че "някой се е отказал доброволно", а партии, които се афишират като про- ЕС и НАТО не са направили нищо 12 години (очевидно визирайки ГЕРБ). Във връзка с обвиненията срещу кадри на партията, Петков посочи и как "Турски поток", който транзитира руски газ, е построен за едва 3 години.

"Газпром" разорява Русия, алармира енергийният експерт Михаил Крутихин

Газовата връзка ще има много плюсове за България, обясни Петков. Ще даде предимства в преговорите за нов договор с "Газпром".
Кирил Петков: Ако се оправят нещата, България ще преговаря за нов договор с "Газпром"

Договорът изтича на 31 декември, а вчера вицепремиерът Асен Василев посочи, че в ситуацията на война няма как да се водят преговори.

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

"Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително такъв, в който нямаме газ от "Газпром". Ако се оправят нещата, газът от "Газпром" ще е част от нашия микс. Различно е да преговаряш, когато имаш опции. Ако няма газ от Русия, ние имаме три варианта - този газопровод може да докара 3 млрд. кубически метра през Неа Месемврия връзката, отделно имаме през Турция. Няма да отрязваме "Газпром", но когато влизаме в тези преговори е добре да знаем, че имаме повече една карта", обясни Петков.

Кирил Петков: Ако се оправят нещата, България ще преговаря за нов договор с "Газпром"

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.