<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 25 000 украинск...

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

19 Март 2022
1 449

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли – това обяви Кирил Петков, цитиран от Mediapool.

Toй и енергийният министър Александър Николов провериха в петък край старозагорското село Малко Кадиево напредъка по изграждането на интерконектора. То се проточи над десет години, а завършването на два пъти бе отлагано. Заради последното изпълнителят – гръцката “Авакс”, търси дневни санкции от 90 хил. евро до приключването на строежа.

През последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Това заяви пред журналисти Петков и подчерта, че така се случват нещата, когато двама премиери ежеседмично си разменят доклади за свършената работа по съоръжението, акцентирайки върху много добрата комуникация с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, заяви министърът на енергетиката Александър Николов. Той припомни историята на проекта, за който още през 2009 г. Европейската комисия обяви, че отпуска финансиране https://www.mediapool.bg/es-shte-ni-dade-pari-za-gazova-vrazka-i-do-sarbiya-news159074.html за предпроектно проучване. Инвестиционното решение за реализацията на проекта бе взето през 2015 г.

183-километровото трасе от Комотини през Хасково до Стара Загора започна реално да се строи през есента на 2019 г. Но преди това тогавашните премиери на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка.

Още тогава се говореше за ускорено строителство на проекта, въпреки че договорът с изпълнителя на проекта бе с краен срок края на април 2021 г. Заради пандемията от Covid-19, “Авакс” получи отсрочка до края на 2021 г., но не се справи и с този срок.

Междувременно, заради забавянето на въвеждането в експлоатация на интерконектора, на държавния доставчик се наложи да сключи допълнително споразумение за доставките на азерски газ и от тях постъпват едва една трета през газовата връзка Кулата-Сидирокастро.

Според неофициалните информации последният ангажимент на “Авакс” е да приключи строежа до края на май 2022 г. След което да се извършат техническите изпитания и да се въведе тръбата в експлоатация. Тя обаче се нуждае от лицензиране, което бе заявено в края на февруари 2022 г. Нормативинят срок за произнасяне на българския и гръцкия енергийни регулатори е шест месеца.

Твърди се, че строежът на газоизмервателната станция на съоръжението край Комотини изостава сериозно и тръбата надали ще може да заработи преди октомври 2022 г.

Според последната официална информация от компанията, която реализира проекта и ще е оператор на газопровода – ” Ай Си Джи Би”, към средата на март линейната част на газопровода е пред финал. Всички кранове необходими за изграждането на крановите възли вече са доставени и по монтажа им се работи с ускорени темпове.

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

Газоизмервателната станция край Комотини е изградена само на 50 процента три месеца преди заявеното пускане на газопровода

75% от трасето вече са с изпълнени хидротестове, което е и финалната фаза на работата по линейната част. Най-късно до средата на април строителят прогнозира завършване на всички хидротестове, включително и на крановите възли, заявиха от компанията в началото на тази седмица.

Газоизмервателната станция при Стара Загора е готова на 80%. Но тази при Комотини е на 50 процента изпълнена, заради забавени доставки.

Диспечерският център до Хасково е готов на 80%. Предстои инсталирането на необходимата техника за контрол и управление на газопровода, заявиха от проектното дружество.

Според Кирил Петков обаче през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде завършено и България ще има диверсификация на своя газ.

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции