Сигнализирай!

The Times нарече Георги Господинов "българският Оруел" по повод романа му "Времеубежище"

Gospodari.com
Gospodari.com
03.05.2022 г.
13
0

The Times нарече Георги Господинов "българският Оруел" по повод романа му "Времеубежище".

Авторитетното британско издание публикува обширен текст, посветен на романа, със заглавие "Предупреждение към Европа и Путин".

Какво да кажа на дъщеря си довечера?

Авторът му - британският критик Саймън Ингс, прави сравнението между българския писател и именития британски антиутопист Джордж Оруел още в подзаглавието на статията.

"Времеубежище" е взривяващ жанра роман на идеите", пише още британският критик. Според него романът на българския писател, благодарение на собствените си достойнства и в контекста на днешната война, има реален шанс да се превърне в класика още сега.

Това е поредно признание за Георги Господинов и романа му само в рамките на последните седмици. Писателят ни бе поканен журито, което в края на април избра лауреатите на Европейската награда за литература. Тя беше спечелена от младия грузински писател Ива Пезуашвили с романа "Бункер".

Авторът беше и част от програмата на парижкия Фестивал на книгата заедно с Теодора Димова. Двамата участваха в дискусия и четене в Дома на поезията в Париж на 23 април.

Веднага след това в Австрия "Времеубежище" бе обявен за книга на месеца в избора на Австрийските радио и телевизия ORF/Ö1 и Асоциацията на книгоразпространителите в страната. А в Италия романът е сред номинираните за една от най-престижните награди в страната - "Грегор фон Рецори".

"Времеубежище" излиза във Великобритания на 12 май в превод на Анджела Родел, съобщиха от ИК "Жанет 45", която издава книгите на автора в България.

The Times нарече Георги Господинов "българският Оруел" по повод романа му "Времеубежище"

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.