Сигнализирай!

Петков и Василев сезираха Кьовеши за схема с евросредства от времето на ГЕРБ (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2022 г.
34
0

Петков и Василев сезираха Кьовеши за схема с евросредства от времето на ГЕРБ, предава Булевард България.

Лидерите на "Продължаваме промяната" са изпратили два сигнала до Европейската прокуратура заради съмнения за системни нарушения при одитирането на проекти в България, по които се усвояват пари от ЕС.

Предизборно: Борисов потърси европейска реабилитация на образа си, но не я получи

Асен Василев твърди, че одитът на европейските средства в България е бил "тенденциозно правен", а проверяваните договори са подбирани предварително, като умишлено са пропускани такива, които влизат в директно нарушение на правилата в периода между 2011 и 2022 г.

Според него, има доказателства, че това се е случвало "с протекции от Брюксел", но отказа да влиза в повече детайли, като препоръча това да се направи от Европейската прокуратура. Той предупреди още, че служебният кабинет е възстановил на работа служители, които са били отстранени именно заради данни за нарушения в одитирането на европейски проекти.

БулФото
Над 500 неправомерно възложени договори за юридически услуги в МРРБ

Сумата за юридическите договори е над 5 милиона евро, сключвани са с "голям набор от кантори" без конкурси, като Асен Василев обърна внимание на това, че кантората на адвоката на Бойко Борисов, Менко Менков, е получила 50 договора по линия на МРРБ.

При Борисов трудът на едно поколение е отивал в шкафчета и кюлчета, заяви Василев

Лидерите на ПП обявиха, че нямат намерение да сезират българската прокуратура по този случай, защото "няма смисъл" - вместо това ще разчитат на екипа на Лаура Кьовеши да довърши разследването.

"Трябва да имаме истинска антикорупционна комисия и правителство, което да работи с европрокуратурата това да се разнищи докрай", каза Кирил Петков.

БулФото

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.