Сигнализирай!

Посредници от арабските страни са помогнали за размяната на Бут и Грайнър

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
15
0

Посредници от арабските страни са помогнали за размяната на затворници между САЩ и Русия.

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са ръководили посредническите усилия за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър. Това се посочва в съвместно изявление на двете държави, предават световните агенции.

Размяна на затворници: “Търговец на смърт” срещу баскетболистка

Размяната

Известният търговец на оръжие Виктор Бут ще се завърне в родината си. По обратния път Русия изпрати баскетболистката Британи Грайнър.

От изявлението става ясно, че американската баскетболистка е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след освобождаването ѝ от руските власти. Руският гражданин Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон, след като е бил освободен от американските власти.

"Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни", се казва в изявлението.

Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия. Те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна, пише Dir.bg.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон. През октомври САЩ обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

https://twitter.com/POTUS/status/1600847417980526593

Преговорите за освобождаването на бившия американски морски пехотинец Пол Уилан продължават. Той е в руски затвор и излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.