Сигнализирай!

Какво похапват в различните страни на Нова година?

Gospodari.com
Gospodari.com
30.12.2022 г.
21
0

Вижте какво похапват в различните страни на Нова година!

Вечерта на Нова година е предназначена за храна. С посрещането на новата година по света изобилстват специални торти и хлябове, както и нудли Соба (символизиращи дълъг живот), полски грах (монети), херинга (изобилие) и прасета (късмет).

Подробностите измежду различните държави и култури варират, но общата тема е една и съща. Насладете се на храната и напитките, за да влезете в година на просперитет!

Забраняват пиротехниката в София с изключение на Нова година

Ето някои от традициите за новогодишната трапеза по света:

Американски юг - Hoppin' John
iStock

Основна новогодишна хранителна традиция в американския юг, Hoppin' John е ястие от полски или чернооки грах (символизиращ монети) с вкус на свинско. Ястието често се сервира с ориз, зелен лук, зеленчуци и царевичен хляб (с цвета на златото). Смята се, че ястието носи късмет през новата година.

Различен фолклор проследява историята и името на ястието. То има своите корени в африканските и западноиндийските традиции. Най-вероятно традицията е пренесена от робите в Северна Америка.

Рецептата за Hoppin' John се появява още през 1847 г. в „Домакинята от Каролина“ на Сара Рътлидж. Тя е усъвършенставана през вековете от любители и професионални готвачи. Предполага се, че ястието е получило името си в Чарлстън, Южна Каролина.

Испания - Дванадесет грозда
iStock

В Испания празнуващите се събират пред часовниковата кула на площада Пуерта дел Сол в Мадрид, за да посрещнат Новата година. Това събитие обикновено се предава на живо.

Но и тези на площада, и тези у дома в полунощ изяждат по едно грозде за всеки удар на камбаната на часовника. Някои дори подготвят гроздето си - белят го и го почистват от семки, за да подсигурят ефективното си изпълнение.

Обичаят започва в началото на 20-ти век. Предполага се, че е измислен от производители на грозде в южната част на страната с голяма реколта. Оттогава традицията се е разпространила в много испаноезични нации.

Топ причини да се откажете от фойерверките на Нова година

Мексико - Тамалес
iStock

Тамалес привличат специално внимание в Мексико по време на празничния сезон. Те представляват царевично тесто, пълнено с месо, сирене и други вкусотии. Тамалес се появяват на почти всеки специален повод в Мексико. Празничният сезон обаче е особено предпочитано време за тях.

В много семейства групи от жени се събират, за да направят стотици малки "пакетчета". Всяка от тях отговаря за различен аспект от процеса на готвене. После те ги раздават на приятели, семейство и съседи. На Нова година често се сервира с менудо (супа от шкембе и хомин), която е известна като добра за махмурлук.

Нидерландия - Олиболен
iStock

Олиболените наподобяват понички. Те традиционно се приготвят и консумират в Нидерландия по време на новогодишните празненства.

Пържените маслени топки или още, олиболен, се продават от улични павилиончета и традиционно се консумират в навечерието на Нова година, както и на специални празнични панаири. Те са подобни на понички кнедли, направени чрез пускане на лъжичка тесто, поръсено с касис или стафиди, във фритюрник. След това те се поръсват с пудра захар.

Австрия и Германия - свеж марципан във формата на малки прасенца (Marzipan Schwein или още Glücksschwein)
iStock


Австрийските веселяци пият пунш с червено вино, канела и подправки, вечерят сукалче и украсяват масата с прасенца от марципан. Прасетата за късмет или Glücksschwein, които се правят от всякакви неща, също са обичайни подаръци в Австрия и Германия.

Япония - Соба нудли
iStock

В японските домакинства семействата похапват нудли от елда или тошикоши соба в навечерието на Нова година. Традицията датира от 17-ти век, а нудлите символизират дълголетие и просперитет.

При друг обичай, наречен мочицуки, приятелите и семейството прекарват деня преди Нова година в чукане на оризови питки мочи. Сладкият лепкав ориз се измива, накисва, задушава и начуква на гладка маса. След това гостите се редуват да отщипват парчета, за да ги направят на малки хлебчета, които по-късно се ядат за десерт.

Около земното кълбо - Кралска торта
iStock

Традицията на новогодишната торта обхваща безброй култури. Гърците имат василопита, французите gateau или galette des rois. Мексиканците имат своята Rosca de Reyes, а българите обичат баницата.

Макар традицията да е запазена за Нова година, някои култури я изпълняват на Коледа или Богоявление, 6 януари. Често се скрива златна монета, символизираща просперираща година на този, намерил я в парчето си.

Италия - Котечино с леща
iStock

Италианците празнуват Нова година, често започвайки с традиционно котечино с леща (cotechino con lenticchie). То представлява яхния от наденица и леща, която носи късмет (лещата представлява пари и късмет). В някои домакинства се сервира със зампоне.

Вечерята завършва с просеко и chiacchiere - топки от пържено тесто, покрити с мед и пудра захар. Ястията намират своите корени в Модена, но новогодишните традиции се спазват в цялата страна.

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година (видео)

Полша и Скандинавия - маринована херинга
iStock

Херингата изобилства в Полша и части от Скандинавия. Поради сребристото си оцветяване, тези нации ядат маринована херинга в навечерието на Нова година за просперитет и берекет. Някои ядат маринована херинга в сметанов сос, докато други я ядат с лук.

Специална полска рецепта за маринована херинга, наречена "Sledzie Marynowane", гласи, че целите солени херинги трябва да се накиснат във вода за 24 ч., а след това да се затворят в буркан с лук, бахар, захар и оцет.

Скандинавците често включват херинга в комбинация с традицията си на пушена и маринована риба, пастет и кюфтета.

Дания и Норвегия - Крансекаге
iStock

Крансекаге, в превод буквално торта с венец, е тортена кула, съставена от множество кръгове, наслоени един върху друг. Това е традиционна норвежка марципанова ринг торта, която се прави за новогодишната нощ и други специални поводи в Дания и Норвегия.

Тя често се сервира с бутилка вино и може да бъде украсена с орнаменти, флагчета и крекери.

Видео: Global News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.