Сигнализирай!

Британски министър: Санкционираните по „Магнитски“ са ощетили българския народ

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
22
0

Британски министър: Санкционираните по „Магнитски“ са ощетили българския народ

САЩ обявиха нови санкции срещу български граждани. Сред тях са бившият финансов министър от времето на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Към мерките срещу Пеевски, Божков и Желязков се присъедини и Великобритания, която има собствен закон "Магнитски".

"Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности".

Това се посочва в изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли, публикувано във в. Дневник.

https://twitter.com/JamesCleverly/status/1624075185975357440

Великобритания наложи санкции на знакови олигарси

„Бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властта си чрез пренасочване на държавни средства в своя полза“, обяснява британският външен министър.

„Санкционираните са:

Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на влиянието на медийната си империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков масово използва подкупи, за да защити бизнес интересите си“, се посочва още в изявлението на Джеймс Клевърли.

Тримата са с наложени забрани за пътуване на териториите на двете държави. Активите им са замразени, съгласно Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство.

Нови 5 български политици са санкционирани по “Магнитски”

Ето и реакцията на посланика Роб Диксън в Twitter:

„Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията, където и да се случва тя. В координация със съюзниците ни от САЩ, днес действаме, за да подкрепим България и усилията ѝ да се бори с корупцията и да укрепи върховенството на закона“.

https://twitter.com/RobDixonHMA/status/1624080443346747392

Общо 35 физически и юридически лица са санкционирани до момента от правителството на Обединеното кралство. Глобалният антикорупционен режим бе въведен през април 2021 г.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.