Сигнализирай!

Вижте коя масово използвана съставка в лекарства за настинки може да е опасна

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
32
0

Вижте коя масово използвана съставка в лекарства за настинки може да е опасна.

Комитетът по безопасност на Европейската медицинска агенция започва преглед на лекарства, съдържащи псевдоефедрин, пише в. Сега.

Рисковата съставка се ползва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос при настинки, грип или алергия.

Има съмнения, че съществува риск от два тежки синдрома. Става въпрос за Синдром на обратима задна левкоенцефалопатия PRES и Синдром на обратима церебрална вазоконстрикция RCVS. И двата засягат кръвоносните съдове в мозъка. Те могат да намалят кръвоснабдяването на мозъка и да причинят в някои случаи животозастрашаващо състояние.

Снимка: iStock

Санкции грозят търговци на едро заради незаконен износ на лекарства (видео)

Рискът при употребата на съставката от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови събития, включително сърдечен удар, е известна и към момента. Продуктовата листовка на тези продукти съдържа предупреждение за тези рискове. Има обаче нови данни за случаи на двата синдрома при хора, използващи лекарства с псевдоефедрин.

Комитетът по безопасност ще прецени дали пазарната авторизация на продукта да бъде продължена или той да бъде изтеглен от употреба в ЕС, съобщават от ЕМА.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.