Сигнализирай!

Задържаха турски строител, престорил се на жертва на земетресенията

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
24
0

Задържаха турски строител, престорил се на жертва на земетресенията, съобщава GlasNews. Той се укривал от правосъдието в хотел, представяйки се за жертва на природното бедствие.

Арестуваният от турските правоприлагащи органи е собственик на фирма, построила блок в района на Хатай, разрушен при земетресенията.

Според съобщения в медиите полицията е арестувала Омер Джихан в хотел в Анталия, където се е укривал от служителите на реда заедно със семейството си. Готвел се да напусне Турция.

Фирмата Cihan İnşaat, която Омер притежава, е отговорна за изграждането на един от разрушените блокове в град Кахраманмараш в района на Хатай, посочват разследващите.

Властите в Турция арестуват предприемачи заради срутените сгради (видео)

Турските власти арестуваха десетки строителни предприемачи, след като броят на жертвите от катастрофалното земетресение миналата седмица надхвърли 36 000, посочва CNN.

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари югоизточна Турция близо до границата със Сирия, вероятно ще стане най-смъртоносното в Турция. Земетресението през 1939 г. уби 32 962 души.

Спешните служби работят трескаво, за да достигнат до жителите, блокирани под развалините в Турция. В северозападна Сирия спасителните операции вече са приключили, съобщиха от доброволческата организация Бели каски.

Властите в Турция арестуват предприемачи заради срутените сгради (видео)

Докато семействата скърбят за загубата на близки, недоволството сред засегнатите расте. Мнозина сега търсят да припишат вината за мащаба на бедствието.

На фона на нарастващия обществен гняв властите в Турция разследват 163 души във връзка със срутване на сгради.

На 10 февруари бе съобщено, че турската полиция е задържала Мехмет Яшар Джошкун, изпълнител на строителството на жилищен комплекс Renaissance в провинция Хатай. Арестът е ишзвършен на летището в Истанбул. Мъжът се опитал да пътува в чужбина, като взел пари със себе си.

Земетресенията не са необичайни в Турция, тъй като страната е разположена върху множество тектонични плочи. Въпреки това, земетресението от миналата седмица беше особено разрушително, като шефът на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс го описа като „най-лошото събитие от 100 години в този регион“.

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати, което трябваше да гарантира, че модерните сгради ще издържат на големи трусове. Въпреки това много повредени сгради в засегнатия регион изглежда са били новопостроени. Жителите и експертите сега се питат дали правителството не е успяло да предприеме необходимите стъпки за прилагане на строителните разпоредби.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.