Сигнализирай!

Колко тежка е за Москва загубата на взривения в Беларус шпионски самолет?

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2023 г.
21
0

Колко тежка е за Москва загубата на взривения в Беларус шпионски самолет?

Разузнавателният самолят „Бериев А-50“ е горост на руската армия още от 80-те години на 20 век. Около 10 от тези летателнимашини са на разположение на военното командване в Москва. Те попълниха редиците още в началото на инвазията в Украйна. Средно по два до три полета с Бериев са извършвани дневно. С тяхна помощ командването откриваше нисколетящи украински самолети и събираше информация за отбранителни операции на отбраняващата се армия.

Скъпи и стари

Проблемът с разузнавателните самолети е, че производството им излиза скъпо - около 330 милиона долара за брой. А наред с това, те са и доста старички - първият е бил вдигнат в небето още през осемдесетте години на миналия век.

Москва разполага с около девет разузнавателни самолета A-50, а от вчера е и с един по-малко.

Взривиха руски разузнавателен самолет на летище в Беларус

Такъв самолет бе поразен с дронове, докато престояваше на летище „Мачулищи“ в Беларус, припомня Булевард България. Членове на местната съпротива на президента Лукашенко и войната в Украйна са хвърлили експлозиви от въздуха върху него, като по този начин са го извадили от строя.

А-50У. Снимка: Wikipedia Commons

Според американски авиоексперт, четиримоторният самолет за ранно предупреждение може да заасече движение във въздуха на разстояние 643 км и на земята - около 290 км. По този начин руското командване може да осъществява безопасен шпионаж дълбоко в територията на Украйна.

„Бериев A-50 има подобрена версия А-50У. А от години се планира пускането в експлоатация в експлоатация и на наследникът му A-100. Неговата появява обаче продължава да бъде отлагана. Последната предполагаема дата за дебюта на машината е през 2024 г.

“Летящият Кремъл” – самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака (видео и снимки)

Новината за поразения в Беларус шпионски самолет бе коментирана от опозиционните сили в страната като „най-успешната атака от началото на 2022 г.“ Към 28 февруари (ден след атентата) властите в Кремъл още не са коментирали новината.

А-50. Снимка: Wikipedia Commons

Видео: YouTube

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.