Сигнализирай!

Мъжката плодовитост е спаднала наполовина за последните 50 години

Gospodari.com
Gospodari.com
26.04.2023 г.
9
0

Мъжката плодовитост по света е намаляла наполовина през последните 50 години, като темпът на спад се е увеличил повече от два пъти от 2000 г. насам, разкрива Euronews.

Става въпрос за броя на сперматозоидите при мъжете. Изследователи от университета "Семелвайс" в Унгария проучват резултатите от близо 27 000 изследвания, за да определят най-големите причини за влошаването. Те откриват, че замърсяването, тютюнопушенето, възрастта и някои здравословни състояния имат най-голям ефект.

Функционалността на сперматозоидите се тества чрез т. нар. „анализ на фрагментиране на ДНК“. По думите на д-р Жолт Копа, ръководител на Центъра по андрология към университета "Семелвайс", понастоящем това е единственият основан на доказателства тест за определяне на резултатите.

Той изследва ДНК съдържанието на сперматозоидите, а именно съотношението между непокътнат и фрагментиран генетичен материал в тях. Колкото по-фрагментирано е ДНК-то, толкова по-малка е способността на сперматозоидите да оплождат. Също така, това може да увеличи риска от спонтанен аборт.", обяснява той.

Учените от унгарския университет сканират три международни бази данни за публикувани преди това проучвания, като намират 26 901 от целия свят. Всички те са публикувани между 2003 и 2021 г.

източник: istockphoto

СЗО: Всеки шести човек е засегнат от безплодие

Резултатите

Проучванията показват, че пушенето може да увеличи фрагментацията на ДНК средно с 9,19% в сравнение с непушачите.

Замърсяването също има ясен вреден ефект върху качеството на спермата. Мета-анализът установява, че фактори като замърсяването на въздуха, излагането на пестициди или инсектициди, повишават фрагментацията средно с 9,68%. За същото говори и дългогодишният контакт с пластмаси и химикали, по-специално фталатите, които се използват в индустрията като омекотители на PVC.

Определени здравословни проблеми също са фактор. Установено е, че варикоцеле, което представлява разширяване на вените в семенната връв, увеличава фрагментацията средно с 13,62%, докато намаленият глюкозен толеранс също я засяга в подобна степен.

Разбираемо, експертите препоръчват отказване от пушенето, достатъчно движение и по-здравословно хранене, за да подобрим общото си здравословно състояние.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.