Сигнализирай!

Ню Йорк може да потъне заради небостъргачите

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2023 г.
17
0

Ню Йорк може да потъне заради небостъргачите. Това сочи ново проучване, което моделира геологията под града в сравнение със сателитни данни, пише Science Alert.

Технически наречено слягане, това постепенно утаяване или внезапно потъване на земната повърхност се случва, когато меките седименти се разместят или пък товарите върху земята, я тласкат още по-дълбоко. Има много причини, но тежестта на самите градове рядко се изучава.

Кметът на Ню Йорк обяви война на плъховете (видео)

Ню Йорк потъва със скорост от 1-2 милиметра годишно, установи проучването, под тежестта на високите до небето сгради. Няколко милиметра може да не звучат много, но някои части на града потъват много по-бързо, наравно с най-бързите наблюдавани темпове, при които тектоничните плочи се отскачат, когато ледниците се топят.

Деформацията може да създаде проблеми за ниско разположения град, дом на повече от 8 милиона души.

Ето защо констатациите трябва да насърчат по-нататъшни усилия за разработване на стратегии за справяне. Изграждането на гигантски морски стени за укрепване на града обаче може би не са правилният отговор.

„Смисълът на документа е да се повиши осведомеността, че всяка допълнителна висока сграда, построена на крайбрежието, реката или езерото, може да допринесе за бъдещ риск от наводнения“. Това пишат геологът Том Парсънс от Геоложката служба на Съединените щати и колегите му от университета от Роуд Айлънд.

Освен това се отваря темата за цялостното човешко строителство. Към 2020 г. учените изчислиха, че всички неща, които хората някога са направили, са близки до или вече надвишават сухото тегло на всяко последно живо същество на Земята. Сградите и пътищата тежат повече от всички дървета и храсти взети заедно, а пластмасите са двойно на теглото на животните.

Ню Йорк със сигурност не е сам в това потъване.

Една четвърт от столицата на Индонезия Джакарта може да бъде под водата до 2050 г. Части от града потъват с почти 11 сантиметра годишно поради извличане на подземни води. Повече от 30 милиона жители на града сега мислят за перспективата за преместване на града или удвояване на действията за климата, като например избора на електрически автобуси.

За сравнение, Ню Йорк се нарежда на трето място по изложеност на бъдещи наводнения. Голяма част от долен Манхатън се намира само на 1 и 2 метра над сегашното морско равнище. Ураганите през 2012 г. (Санди) и 2021 г. (Айда) също показаха колко бързо може да бъде наводнен от вода предимно павираният град.

Въпреки че вече са построени тонове небостъргачи, бъдещата траектория на нашата планета не е фиксирана в камък. И намаляването на емисиите на парникови газове е най-добрият залог, който имаме, за да ограничим бъдещите рискове, независимо дали става дума за покачване на моретата или урагани.

Изследването е публикувано в Earth's Future.

Заглавна снимка: Unsplash - Lukas Blaskevicius, Thierry Meier

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.